1515
Annons

Bokningshysteri när Danmark lättar på restriktioner: ”Det är helt vilt”

Det finns ett stort sug efter restaurangbesök i Danmark. Under fredagen genomfördes nära 80.000 bokningar på sajten Dinnerbooking, efter det att lättnader i restriktioner aviserats inför kommande vecka.

Nyhavn, Köpenhamn.
Nyhavn, Köpenhamn.Foto:Fredrik Hagen

”Det är helt vilt vad vi har fått in bokningar. Ett så högt antal såg vi inte komma”, säger Laura Madsen, kommunikationschef på Dinnerbooking, som används av omkring 800 restauranger i Danmark.

Fredagens drygt 77.000 bokningar kan jämföras med de 6.000–10.000 bokningar som genomförts dagligen de senaste veckorna, eller med de 30.000 bokningar som genomfördes samma dag för två år sedan, före pandemin.

”Vi kan se att det är ett stort intresse för de lite dyrare restaurangerna, och det tyder på att gästerna är villiga att betala lite extra för en god måltid”, säger Madsen.

Restriktionslättnaderna gäller från och med onsdag nästa vecka. Då får restauranger ha sin sista servering klockan 22, men gästerna får stanna och äta och dricka upp till klockan 23. För den som vill besöka en restaurang krävs en bokning i förväg, och sitter man inomhus måste kunna uppvisa ett så kallat coronapass.

Hongkong lättar på karantänregler

Hongkong lättar på karantänreglerna för resenärer från utlandet. Från och med fredag ska inresande sitta i karantän i tre dagar i stället för i en vecka, meddelar den nye ledaren John Lee.

Foto:Phil Bird

Alla som kommer till Hongkong ska från fredag sitta i hotellkarantän i tre dagar. Under följande fyra dagar ska de sedan övervakas och ha begränsad rörelsefrihet, men kunna bo hemma eller på ett hotell de själva väljer.

Tre dagars karantän är den kortaste tiden sedan pandemin startade.

I öprovinsen Hainan i södra Kina rapporteras ytterligare 259 covidfall. Där har runt 80.000 turister strandsatts som en följd av strikta pandemirestriktioner som infördes i lördags.

På ön finns många turister som nu måste testa negativt fem gånger på sju dagar för att få lämna ön.

I hela landet rapporterar Kina 324 nya fall av lokalt överförd smitta och 483 asymptomatiska fall, som landet redovisar separat. Statistiken kommer från kinesiska myndigheter och är svår att verifiera.

Kina håller fast vid sin strikta nollcovidpolitik, där hårda restriktioner fortfarande används för att hålla smittspridningen under kontroll.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera