1515

Boeing och Airbus satsar allt mer på egentillverkning

Stora flygplanstillverkare som amerikanska Boeing och europeiska Airbus satsar allt mer på egentillverkning av flygplanskomponenter snarare än på inköp från underleverantörer, i spåren av oro för minskad konkurrens i underleverantörsledet.

Det framgår av en artikel i The Wall Street Journal.

Syftet uppges vara att skapa en smidigare produktion, minska kostnaderna och öka lönsamheten.

Frågan har hamnat alltmer på tapeten efter United Technologies förvärv av Rockwell Collins, något som innebär konsolidering bland de stora underleverantörerna och har väckt farhågor hos flygplanstillverkarna för minskad konkurrens och högre inköpspriser.

Tidigare i veckan uppgav Boeing att bolaget kan komma att avbryta vissa inköp om förvärvet underminerar konkurrensen i värdekedjan ytterligare. Under september kommer bolaget vidare att inleda produktion vid en ny enhet i engelska Sheffield där man kommer att tillverka vissa komponenter.

Airbus å sin sida planerar att satsa på egenproduktion av de metallbehållare som flygmotorn sitter i, ett område där United Technologies är stora. Boeing beslutade redan för två år sedan att tillverka vissa sådana delar själva i stället för att köpa in.

I juli presenterade Boeing även planer på att utveckla och bygga viss flygplanselektronik, en marknad som domineras av Rockwell Collins och Honeywell. Vidare har vingarna till en ny version av Boeing 777 byggts av Boeing, medan vingarna till en tidigare modell, 787 Dreamliner, däremot köptes in.

Bland svenska företag kan noteras att försvars- och säkerhetsföretaget Saab är underleverantör inom civilt flyg.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?