Annons

Boeing erkänner: Vi kände till systemfelet

Flygplanstillverkaren Boeing visste att nödsystemet på nya 737 Max 8 inte fungerade. Ändå sade Boeing ingenting till flygbolag och myndigheter. 

Foto:Ted S. Warren

Boeing kände till att den nya modellen 737 Max 8 hade problem med sitt så kallade AOA-system som ska uppmärksamma piloten på att nosen har fel vinkel. Det berättar flygplanstillverkaren i ett pressmeddelande på söndagen.

Boeing säger att systemet är extrautrustning som ger kompletterande information och inte är en grundsten i flygsäkerheten.  Redan 2017 upptäckte Boeings utvecklare dock att programvaran inte fungerade på rätt sätt. För att få full funktion i systemet krävdes en indikator, en utrustning som flygbolagen skulle betala extra för.

Boeing gjorde en översyn av systemet men kom fram till att flygsäkerheten inte påverkades om extrautrustningen saknades. 

 ”Granskningen konstaterade att den befintliga funktionaliteten var acceptabel till nästa planerade systemuppdatering”, skriver bolaget i pressmeddelandet.

Företagsledningen ska inte varit inblandad i granskningen.

Men i oktober 2018 störtade ett Lion Air-plan i Indonesien och 189 människor omkom. En vecka senare berättade bolaget om buggen i systemet för flygbolag och myndigheter. Orsaken till olyckan ska ha varit buggen som gjorde att nödsystemet felaktigt gått igång och aktiverat autopiloten, som styrt planet nedåt. Piloterna ska inte ha kunnat ta över planet manuellt innan det slog ner i havet.

Den 10 mars i år störtade en Boeing 737 av den nya modellen Max 8 strax efter start. 157 människor, varav fyra svenska medborgare, omkom i flygolyckan i Etiopien.

Efter de två olyckorna som kostat totalt 346 människor livet säger nu Boeing att alla flygplan av Max-modellen ska få extrautrustningen installerad. 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?