Annons

BOE: Vi gjorde rätt

Bank of England behöver hålla fast vid sitt antagande om att lägre arbetslöshet kommer att leda till högre inflation, trots osäkerheten om såväl detta som inverkan från brexit på ekonomin.

Det sade Bank of Englands vicechef Ben Broadbent på onsdagen enligt Reuters och Bloomberg News. Han var en av de som röstade för en räntehöjning tidigare i november.

Han sade att en inflation över målet och minskade lediga resurser i ekonomin berättigade räntehöjningen.

"Många kommentatorer har ifrågasatt policykommitténs prognos om att lönetillväxten kommer att stiga nästa år. En del har gått längre och dödförklarat Phillipskurvan. Det finns alltid risker mot varje prognos, men åtminstone den senare slutsatsen är förhastad", sade han.

Han sade att riskbalansen runt pristrycket framöver och framtida räntenivåer är osäkra, men just nu bör BOE ta tecken på ett pågående inflationstryck på allvar.

Vad gäller brexit och dess inverkan på penningpolitiken sade han att det har tvetydiga effekter. Det beror på hur det påverkar efterfrågan, utbudet och växelkursen.

"Det finns möjliga kombinationer av dessa tre som kan kräva en lättare policy, och andra som leder till en stramare policy", sade han.

Effekterna på inflationen, och i slutänden på den lämpliga räntenivån, är osäkra och komplexa.

"De är definitivt för komplexa för att helt enkelt ge antagandet att brexit med nödvändighet indikerar lägre räntor", sade han.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?