1515

BOE väntas lämna styrräntan oförändrad

Bank of England, BOE, väntas lämna styrräntan oförändrad då banken lämnar räntebesked på torsdag klockan 13.00.

Av 58 tillfrågade bedömare i Bloomberg News prognosenkät räknar samtliga med att styrräntan lämnas oförändrad på 0,25 procent. Av de som svarat på eventuella reservationer, tror samtliga att röstsiffrorna bli 7-2 för oförändrat.

SEB noterar att nu när en av hökarna (Silvana Tenreyro har ersatt Kristin Forbes) lämnat kommittén så har stödet för en höjning minskat. Med en BNP-tillväxt på 0,3 procent under andra kvartalet är det tveksamt om fler ledamöter kommer att ändra hållning.

"Uppenbarligen kommer inflationen att förbli över BOE:s mål. Men uppåttrycket på konsumentpriserna är främst en effekt av den betydande deprecieringen i pundet sedan slutet på 2015. Detta är inte tillräckligt för att utlösa en policyrespons vid denna tidpunkt, utan policyn kommer lämnas oförändrad detta möte", skriver SEB.

Vid förra mötet röstade kommittén 6-2 för att hålla räntan oförändrad (Sedan dess har även David Ramsden tagit plats i direktionen). Ian McCafferty och Michael Saunders ville höja med 25 punkter eftersom de lediga resurserna på arbetsmarknaden skulle försvinna snabbare än antagits.

Majoriteten var mer oroad för en inbromsning i hushållens konsumtion och att BNP-tillväxten varit trög. Dessutom fanns en oro för att ökad inhemsk osäkerhet skulle tynga investeringarna.

Inflationsprognosen var i stort oförändrad från majprognosen, och KPI-inflationen väntades toppa på strax under 3 procent i slutet av året, för att därefter röra sig nedåt men vara kvar över målet under hela prognosperioden. BNP-prognosen reviderades ned, liksom löneförväntningarna.

Bank of England noterade att de sänkt bedömningen av de ekonomiska utsikterna jämfört med i maj, men påpekade ändå att en respons på att inflationen har varit högre än målet, och på det inhemska pristrycket, kommer att behövas.

"Om ekonomin utvecklas i linje med bankens prognos kommer styrräntan att behöva stiga i en något högre grad än marknaden nu räknar med", skrev de.

Bedömare uppger för Financial Times att BOE kanske kommer att försöka hålla uppe en viss hökaktighet i retoriken denna gång, men att detta kan avvisas av marknaden då det tidigare inte följts upp av räntehöjningar.

"Hökaktig retorik från BOE-ledamöterna kommer att kraftfullt utmanas (av finansmarknaden) då upprepade uttalanden från ledamöter i kommittén om att räntan behöver höjas snabbare än vad marknaden för närvarande förväntar sig ihärdigt har ignorerats", sade Fabrice Montagne på Barclays.

 Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?