Bob Persson trampar på gasen – igen

Bob Persson slår till med ett nytt förvärv – den här gången är det Nordiska Bil i Luleå med 900 miljoner kronor i försäljning. I affären ingår fyra fastigheter på 30.000 kvadratmeter. Persson Invests bilhandel närmar sig nu en årsomsättning på 3 miljarder och 10.000 sålda bilar.

HEMLIG PRISLAPP. ”Vi har sagt att vi inte ska avslöja köpeskillingen och det måste jag respektera”, säger Bob Persson angående köpet av Nordiska bil i Luleå.
HEMLIG PRISLAPP. ”Vi har sagt att vi inte ska avslöja köpeskillingen och det måste jag respektera”, säger Bob Persson angående köpet av Nordiska bil i Luleå.Bild:Jesper Frisk

”Vi finns i Umeå sedan förut och Luleå är en väldigt bra marknad. Det är en stark utveckling i staden med SSAB och Luleå Tekniska universitet”, säger Bob Persson, ordförande i Persson Invest.

Nordiska Bil säljer i år ungefär 1.600 nya bilar av märkena Volvo, Renault, Dacia, Nissan och Ford, och lika många begagnade.

Ägare är Sten Bergman som 2013 sålde hela sin verksamhet inom lastvagnar till Persson Invest. Nu var det alltså dags för personbilarna. Bolagen kompletterar varandra väl. Persson Invest finns på tio orter i Jämtland, Ångermanland, Västerbotten och Malmfälten – Nordiska Bil har bilhallar i Luleå, Piteå, Boden och Kalix.

Nu blir Bob Persson med familj ensamma Volvohandlare i Norrbotten och årsomsättningen ökar med 50 procent till 2,7 miljarder kronor.

Bilhallarna och verkstäderna på 30.000 kvadratmeter som ägs av separata bolag ingår i affären. Enbart fastigheten i Luleå var i senaste årsredovisningen bokförd till nära 50 Mkr, enligt årsredovisningen för Bil & Traktor Luleå Fastighets AB.

Samtalen mellan Persson Invests vd Björn Rentzhog, Bob Persson och Sten Bergman med familj började i våras och nu i veckan gick affären alltså i mål.

Det är Persson Invests andra större affär på en månad. I slutet av november förvärvade närstående Diös en portfölj med fastigheter i norra Sverige av Castellum för 4,5 miljarder kronor som delvis betalas med en nyemission, där Persson Invest stoppar in 270 Mkr.

”I Diös fall var det så att vi hade ett tillfälle och måste passa på. Det var ute på marknaden och ville vi vara med så gällde det att vara med nu”, säger Bob Persson.

Först Diös och sedan Nordiska Bil, kommer det fler förvärv före årsskiftet?

”Nej, verkligen inte. Nu måste vi se till att vi klarar av det här först innan vi gör mer.”

Köpeskillingen för bilhandeln är hemlig, men eget kapital och obeskattade reserver uppgick till 47 Mkr i senaste årsredovisningen för Nordiska Bil och krediterna till blygsamma 11 Mkr. Resultatet i år blir cirka 16 Mkr. Det borde betyda att prislappen ligger på nära 100Mkr. Ovanpå det kommer alltså fastigheterna i systerbolagen som är värda ett tresiffrigt miljonbelopp.

”Vi har sagt att vi inte ska avslöja köpeskillingen och det måste jag respektera”, säger Bob Persson.

”Vi har resonerat oss fram. De ville sälja och vi hittade en nivå som var acceptabel både för dem och oss.”

Persson Invests försäljning ligger efter bilaffären på 5,5 miljarder kronor.

”Vi kommer ha närmare 1 200 medarbetare från första mars”, säger Bob Persson.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från K2AAnnons

Vill leda fastighetsbranschen med skarpa hållbarhetsmål

Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.
Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.

Det går att göra lönsamma affärer utan att tumma på hållbarhetsmålen. Det menar fastighetsbolaget K2A som riktat in sig på Svanenmärkta hus och låter klimatfrågorna leda vägen framåt. Företaget har redan tuffa hållbarhetskrav, men siktar ännu högre.

Med en ny hållbarhetschef på plats vill fastighetsbolaget K2A fortsätta pusha gränserna för sitt hållbarhetsarbete – trots att man redan nu ligger i framkant. Företaget har en hög andel miljöcertifierade fastigheter, och var dessutom först i världen med att få sina aktier grönklassade av forskningsinstitutet CICERO Shades of Green.

– Detta innebär att en oberoende part har bedömt att K2A:s kapitalflöden och investeringar är i linje med en koldioxid- och klimatresilient framtid. Vi är väldigt stolta över våra gröna aktier som visar att vi vill accelerera vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin, hållbarhetschef på K2A.

K2A är det enda bolaget i världen som har en tredelad grön finansiering, där de gröna aktierna är en del och gröna lån och obligationer är två andra. Företaget har själv kontroll över hela värdekedjan – från produktionen av Svanenmärkta lägenhetsvolymer i trä, till långsiktigt ägande och förvaltning av färdigställda bostäder.

– Fördelen med att äga hela processen är att vi har full kontroll på materialflöden och aktivt kan reducera vår klimatpåverkan i varje steg av värdekedjan. Det gör det möjligt att ha ett långsiktigt arbetssätt som är hållbart både miljömässigt och finansiellt över tid, säger Karina Antin.

För K2A innebär hållbarhet inte bara satsningar för att kvalitetssäkra byggprocessen och minska klimatpåverkan, utan företaget tar också ett socialt ansvar och har som målsättning att ha de mest välmående hyresgästerna. Vi vill att samhället som påverkas av vår verksamhet också ska gynnas av den.

– Allt fler kommuner tar hållbarhetsaspekten i beaktande vid fördelning av mark och kraven på byggaktörer kommer att öka. Inom kort ser vi att hållbarhet i den här branschen är do or die, säge Karina Antin.

Många företag har i dag som målsättning att ha netto-noll utsläpp av växthusgaser år 2030. K2A vill gå längre än så och satsar på att bli klimatpositiva innan 2030.

– Vi kommer att sätta ännu vassare hållbarhetsmål framöver, och vi vill nå dit utan att behöva köpa utsläppsrätter. Vi ser redan nu att vi kan göra lönsamma affärer utan att tumma på vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin.

Fakta om K2A 

K2A Knaust & Andersson Fastigheter AB – det gröna fastighetsbolaget, äger, utvecklar och långsiktigt förvaltar hyresrätter för alla typer av boenden samt samhällsfastigheter. K2A är det första bolaget i världen med gröna aktier. Kontakt: info@k2a.se 

Läs mer om K2A:s viktiga och hållbara arbete här

 

Mer från K2A

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med K2A och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?