1515
Annons

BMW bygger ut Kina-fabrik

BMW:s samriskföretag i Kina har höjt sin årliga produktionskapacitet till 450 000 bilar, enligt ett pressmeddelande.

Det sedan man i fredags haft en öppningsceremoni för en utbyggnadssektion av bolagets fabrik i Shenyang, enligt ett pressmeddelande.

Från den rullade BMW ut sin nya Sedan 5-serie och tillsammans med anläggningarna i Dadong och Tiexi kommer BMW att kunna tillverka 450 000 enheter per år.

BMW uppger att utbyggnaden har kostat en miljard euro och att BMW 5-serien som tillverkas vid anläggningen är till för den lokala marknaden.

”Det (5-serien) var det mest sålda fordonet i premiumsegmentet i Kina 2016 och vi förväntar oss att det ska förbli ledande inom sitt segment”, sa företagschefen Nicolas Peter.

BMW Brilliance Automotive är det joint venture-företag som BMW haft på plats i Kina sedan 2003. Den kinesiska marknaden är den enskilt största för bolaget. Ackumulerat för årets första fyra månader har försäljningen uppgått till 191.697 bilar, vilket motsvarar en ökning med 18,2 procent från samma period året innan.

Västledare anklagar Ryssland för sabotage

Reaktioner är skarpa från västländer om gasläckaget i Östersjön: det rör sig om sabotage och rysk aggression enligt västledare.

Ukraina betraktar gasläckagen som en ”terroristattack” utförd av Ryssland.

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki kommenterade utvecklingen på en presskonferens med bland andra Danmarks premiärminister Mette Frederiksen.
Polens premiärminister Mateusz Morawiecki kommenterade utvecklingen på en presskonferens med bland andra Danmarks premiärminister Mette Frederiksen.Foto:TT

Den ukrainske presidentrådgivaren Mychajlo Podoljak anklagar på Twitter Ryssland för att ”destabilisera det ekonomiska läget i Europa och skapa panik inför vintern”.

”Den omfattande 'gasläckan' från Nord Stream 1 är ingenting annat än en terroristattack som planerats av Ryssland, och som är en fientlig handling riktad mot EU”, skriver han.

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki var snabb med att kommentera utvecklingen i Östersjön. På en gemensam presskonferens med Danmarks premiärminister Mette Frederiksen sade Morawiecki att han är övertygad om att sabotage ligger bakom.

”Vi känner inte till detaljerna om vad som hänt, men vi ser klart och tydligt att det var en sabotagehandling”, säger han enligt norska nyhetsbyrån NTB.

USA är redo att stödja landets allierade i Europa efter uppgifterna om gasläckaget, säger en uppsatt tjänsteman inom Vita huset till nyhetsbyrån AFP.

– Jag tänker inte spekulera i vad som orsakat detta, och jag vet att våra europeiska samarbetsländer utreder. Vi är redo att stödja dem, säger Vita husetmedarbetaren.

– Detta bevisar bara vikten i att samarbeta för att hitta alternativa leverantörer av gas.

Tysklands regering uppges enligt medieuppgifter anse att det rör sig om medvetet sabotage.

– Vi kan inte föreställa oss något scenario som inte innebär en riktad attack, säger en källa till tidningen Der Tagesspiegel.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera