Annons

Bluffbrev till företag fortsätter spridas

Det ser ut som ett myndighetsbrev där avsändaren ställer frågor om företag kan tänka sig att erbjuda jobb till nyanlända. I själva verket luras företag att förbinda sig att betala tusentals kronor. Och bluffbreven fortsätter att spridas.

Företaget kallar sig Företagsopinion och bedragarna har tidigare legat bakom flera liknande blufföretag. I somras hamnade företaget på Förenade Bolags varningslista. Men breven fortsätter att spridas.

Johnny Jonsson har flera företag, men brevet var adresserat till honom personligen. I stället för företagets organisationsnummer var brevet märkt med hans personnummer.

!Jag gick på den som bara den först. Det ser ut som att det är en myndighet som har skrivit det. Längst ner ska man skriva under, och det gjorde jag för det var enkla frågor och snabbt gick det. Men sedan tänkte jag att sådana här brukar man inte behöva skriva under. Då bromsade jag.!

Företaget kallar det för ett formulär och påminner enligt Johnny Jonsson om en deklaration. I brevet uppmanas företag att svara på en rad frågor varav många rör migration och invandring. Bland annat står det: "Kan ert företag tänka sig att erbjuda instegsjobb för invandrare? (Lönekostnaden kan komma att subventioneras med upp till 80 procent)".

"Jag tror att de flesta som inte är så misstänksamma av sig, särskilt nya företagare, går på det här", säger Johnny Jonsson.

På ett ställe hänvisar brevet till villkoren på sidan fyra. I det finstilta kan man då läsa att det inte alls rör sig om ett formulär utan ett avtal. Den som fyller i och skickar in dokumentet tecknar samtidigt ett avtal som kostar 6 395 kronor om året. Avtalet gäller i två år och förlängs därefter årligen och visar sig vara mycket svårt att säga upp.

Upplägget är inte något nytt, enligt Karin Berggren, chef på Företagarnas juridiska rådgivning. Hon uppmanar företag att vara uppmärksamma, eftersom nya aktörer ständigt dyker upp.

"Här måste man vara väldigt vaksam. Tyvärr är min erfarenhet att nya företagare, eller de som redan är i utsatt ekonomisk situation, ibland råkar skriva på det här."

De som trots allt gått i fällan uppmanas att inte betala. Så länge företagare betalar kommer det här kommer det att fortsätta, menar Karin Berggren.

"Så fort det kommer en betalningspåminnelse eller ett inkassokrav så ska man skicka ett skriftlig bestridande. Då ska det inte vara något problem", säger hon.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?