Hoppa till innehållet

Annons

Bluestep blir bank

Uppstickaren Bluestep blir bank. Den 7 oktober beviljade Finansinspektionen kreditmarknadsbolagets ansökan om att bedriva bankrörelse.

Bild:Bluestep

Kreditmarknadsbolaget Bluestep har som affärsidé att erbjuda bolån till personer som fått avslag på sin låneansökan hos de traditionella bankerna. Nu har bolaget fått sin ansökan om bankoktroj godkänd och byter alltså skepnad från kreditmarknadsbolag till bank.

”Det är en naturlig utveckling av bolaget och det är en kvalitetsstämpel att kunna kalla sig bank. Så ur det perspektivet är det positivt för varumärket som blir allt viktigare i en digital värld, men det är också något som kan hjälpa oss längre fram rent strategiskt”, säger Öyvind Thomassen, vd för Bluestep.

Hur påverkar det er långsiktiga strategi?
”Vi ser en stor potential att göra mer av det vi redan gör, det vill säga låna ut i Sverige och Norge. Men sen så är det klart att det finns möjlighet att komma med nya produkter lite längre fram i tiden. Det finns även möjlighet att gå in i andra länder, men det ligger mycket längre fram i tiden och är inget som vi planerar för nu”, säger Öyvind Thomassen.

För Bluesteps kunder kommer den beviljade bankoktrojen inte att innebär någon omedelbar förändring.

”Det är inget som kunderna kommer märka från och med imorgon, men uppfattningen för oss som bolag tror kan bli lite mer positiv. Det är som sagt en kvalitetsstämpel och nu följer Finansinspektionen oss ännu noggrannare när vi blir bank”, säger Öyvind Thomassen.

Enligt Öyvind Thomassen vill Bluestep inte se sig som en konkurrent till de traditionella storbankerna utan som ett komplement.

”Vi hjälper kunder som av någon anledning inte får lån hos de traditionella bankerna, något vi ser ett ökande behov av. Vårt slutmål är faktiskt att våra kunder ska kunna få lån i de traditionella bankerna så de får billigare ränta. Vi kan inte matcha den ränta som de stora bankerna erbjuder, men om vi kan hjälpa kunderna på vägen känner vi att vi är med och bidrar och spelar en viktig roll i samhället”, säger Öyvind Thomassen.

I september låg snitträntan på samtliga bolån med 3 månaders bindningstid hos Bluestep på 4,8 procent. Enligt Öyvind Thomassen står bolån för omkring 93 procent av bankens utlåning medan privatlån står för omkring 7 procent. Omkring två tredjedelar av Bluesteps finansiering sker via inlåning medan omkring en tredjedel kommer från upplåning på marknaden.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera