1515

Blodröd börsdag för Ericsson-konkurrenten ZTE

Den kinesiska telekomtillverkaren ZTE:s sammanklappning fortsätter efter ytterligare ras på kinesiska börser.

Foto:SHEPHERD ZHOU

Under fredagshandeln på Hongkongbörsen djupdök Ericsson-konkurrenten ZTE:s aktier med över 10 procent. För de flesta bolagen är det kriskartade siffror, men för telekomtillverkaren är det enbart veckans näst sämsta notering.

När handeln med bolaget återupptogs i onsdags kraschade ZTE-aktien nedåt 41,5 procent, ett hejdlöst tapp som utraderade 3 miljarder dollar av telekomtillverkarens börsvärde.

Skälet till börspausen är en omfattande, och numer en mycket kostsam rättstvist mellan ZTE och USA.

För ett år sedan erkände det Shenzhenbaserade företaget i en federal domstol i Texas att ZTE under 2016 olovligen exporterat amerikanskproducerad teknik till Iran, ett brott mot USA:s sanktioner.

Det ledde till mångmiljardböter och krav om justeringar i bolagets personalstyrka. I mars medgav dock telekomjätten att de personer som skulle fått sparken i stället blivit kvar med full lön samt bonusutbetalningar. Inte heller fullföljdes andra reprimander riktade mot anställda i företaget.

Utöver det ljög även ZTE om hur bolaget hade handskats med dessa krav, vilket fick följden att USA:s handelsdepartement införde ett sju år långt förbud för amerikanska bolag att sälja komponenter till ZTE. Ett hårt slag mot telekomtillverkaren, vars produktion av mobiltelefoner och telekomutrustning slogs ut av förbudet.

Men tack vare en oväntad uppgörelse med Donald Trump ser det en smula ljusare ut för telekomjätten. Så länge bolaget betalar ytterligare miljardböter samt gör sig av med högt uppsatta chefer hävs förbudet. Dock söker den amerikanska kongressen möjligheter att bibehålla sanktionerna riktade mot ZTE.

För att reparera skadan planerar nu telekomjätten att ansöka om över 10 miljarder dollar i kortfristiga lån hos kinesiska storbanker.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?