1515
Annons

Blodgruppen som åter utpekas för att ha bäst virusskydd

Ännu en studie stöder tesen att personer med blodgrupp 0 smittas i mindre grad än de med andra blodgrupper.

Men än så länge saknar rönen praktisk betydelse för behandling av covid-19.

Foto:Johan Nilsson/TT

Tidigare i år har preliminära studier i flera länder visat att det tycktes finnas en koppling mellan blodgrupp och mottaglighet för coronaviruset.

Studierna indikerade att personer med blodgrupp A var överrepresenterade bland de virussjuka och att personer med blodgrupp 0 var underrepresenterade. Skillnaderna mellan blodgrupperna är inte stor, men tillräcklig för att kunna beläggas.

En stor dansk studie i oktober bekräftade hypotesen.

Nu i veckan publicerade tidsskriften Annals of Internal Medicine en kanadensisk studie som pekar i samma riktning.

Efter att ha virustestat över 225.000 kanadensare drog forskarna slutsatsen att personer med blodgrupp 0 hade 12 procent lägre risk att smittas och 13 procent lägre risk att bli allvarligt sjuk eller avlida. Detta jämfört med individer som har blodgrupperna A, AB och B.

Studien visar också att alla som var Rh-negativa (enligt ett annat blodgruppssystem) hade något bättre skydd.

”Man kan säga att rönen har blivit stabilare för det har kommit fler studier sedan i somras, inklusive den här från Kanada”, säger Johan Nordgren, docent i medicinsk mikrobiologi vid Linköpings universitet, till TT.

Varför blodgrupp 0 verkar vara en mer gynnsam coronabarriär jämfört med andra blodgrupper är inte utrett. Det är också oklart om det bättre skyddet gäller såväl mottaglighet för smitta som hur svårt sjuk en smittad blir.

”Det mesta tyder på att det framför allt gäller mottaglighet”, säger Johan Nordgren.

I hans forskning har tre hypoteser anmält sig som förklaring till skillnaden mellan blodgrupperna.

Det naturliga antikroppsskyddet. Blodgrupp 0 har antikroppar mot A och B, vilket skulle kunna hindra smitta från A- och B-personer att infektera en 0-person.

Sockermolekyler som varierar med blodgrupperna binder till cellvävnad, till exempel i lungorna, på olika sätt.

Färre koaguleringsfaktorer i blodet hos 0-personer och därmed mindre risk för vissa hjärtkärlsjukdomar, som i sig är en allvarlig riskfaktor i sammanhanget.  

Huvudförfattaren i den nya studien, läkaren Joel Ray vid St Michaels Hospital i Toronto, är inne på antikroppsspåret.

”Vår nästa studie kommer särskilt titta på sådana antikroppar och de förklarar den skyddande effekten”, säger han till Reuters.

De senaste rönen har mer betydelse för den grundläggande förståelsen av hur viruset fungerar, enligt Johan Nordgren:

”Även om blodgrupp 0 varit underrepresenterad i studierna är det ingen jättestor skillnad (jämfört med övriga blodgrupper). Fortfarande blir många med blodgrupp 0 allvarligt sjuka.”

”Slutsatserna har i nuläget ingen direkt applikation i behandlingen av sjukdomen, och heller ingen större verkan för att bedöma riskfaktor. Det finns andra faktorer med mycket starkare koppling, till exempel ålder”, säger han.


Inga nya bilar såldes i Shanghai i april

Foto:Andy Wong

Besluten att stänga ned metropolen Shanghai ledde till att inte en enda ny bil såldes i 25-miljonersstaden under april. Det framgår av ett uttalande från Shanghai Automobile Sales Trade Association, rapporterar CNN.

På nationell nivå sjönk nybilsförsäljningen med 46 procent till 1,2 miljoner bilar - vilket är den sämsta aprilmånaden på ett decennium. 

Nedstängningarna har nu varit aktiva i cirka 7 veckor, men ska lyftas i början av juni.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?