1515
Annons

Blockad mot ryska fartyg kan ge brist på bananer

Färre ekologiska bananer i butikerna kan bli följden när Hamnarbetarförbundets blockad mot ryska fartyg nu trätt i kraft. Ryska fartyg till Helsingborgs hamn står för en stor del av importen.

Nu överväger importören andra lösningar.

Foto:TT

Företaget Total Produce i Helsingborg uppger själva att man står för omkring en tredjedel av den svenska bananimporten. Och större delen, cirka 70 procent, av de bananer Total Produce säljer kommer hit med ryska fartyg till Helsingborgs hamn.

”Det är enbart ekologiska bananer, som vi köpt direkt från ekologiska odlare i Ecuador”, skriver Claes Henriksson, kommunikationschef på Total Produce i Norden, i ett mejl till TT.

En bananbåt i veckan anlöper den skånska hamnen. Nästa väntas komma på torsdag eller fredag.

Nu undersöker Total Produce om man kan importera från något annat land, eller ordna transporten på annat sätt. 

”Även om det är stor kapacitetsbrist när det gäller sjötransporter, ser det just nu ut som att vi kommer att kunna förse våra kunder med bananer fullt ut, även om det kan bli med andra specifikationer, till exempel en mindre andel ekologiska bananer än vanligt”, skriver Claes Henriksson.

Hamnarbetarförbundets blockad mot arbete på ryska fartyg är en protest mot den ryska invasionen i Ukraina.

Fackförbundet vill att regeringen ska stoppa arbete med ryska fartyg i svenska hamnar, som en del av de internationella sanktionerna. Men regeringens linje är att Sverige inte bör införa en blockad ensamt, utan i stället avvakta ett gemensamt agerande inom EU. 

Ryskflaggade fartyg gjorde 158 anlöp i svenska hamnar under 2020, enligt myndigheten Trafikanalys. Antalet varierar från år till år, och var något högre före pandemin.

Hamnarbetarförbundets blockad gäller dock alla ryskägda fartyg, oavsett vilken nationsflagga de har. Enligt fackförbundet är många båtar som kan bli aktuella registrerade i andra länder än Ryssland.

Hur många hamnanlöp som då potentiellt kan beröras är oklart.

Förutom ryskägda fartyg har Hamnarbetarförbundet även lagt blockad mot arbete med gods på väg till eller från Ryssland på andra båtar. 

Det andra fackförbundet som organiserar hamnarbetare, Transport, har hittills inte förklarat blockad mot arbete på ryska fartyg. Ämnet ska diskuteras igen vid ett extra styrelsemöte på onsdag.

”Vi analyserar fortfarande vad en blockad skulle innebära”, säger Sirin Celik, pressansvarig på Transport.

En viktig fråga för Transport är hur blockaden i så fall skulle utformas och om den ska vara lika omfattande som Hamnarbetarförbundets.

Transportföretagen, där Sveriges hamnar är organiserade, föredrar om åtgärden riktas specifikt mot ryskflaggade fartyg – inte mot alla ryskägda. En blockad mot ”ryskkontrollerade” fartyg eller ”ryska varor”, riskerar att bli godtycklig, anser Transportföretagen i ett mejl till TT.


Innehåll från AccountorAnnons

Planering minskar fastighetsägares administration

Fastigheter med många bolag i koncern har ofta kapacitetsutmaningar på våren. Kompetenskraven för att hantera ränteavdragsbegränsningar eller skatteoptimera fastigheterna är höga. Har du haft det tufft i vår, börja planera hösten redan nu.

Anna Rosengren, Senior advisor på Accountor där hon hjälper många fastighetsbolag med ekonomiarbetet, har följande tips för din planering.

– Se över kompetensbehovet för administrationen under året. Utöver det vanliga ekonomiarbetet, planeras förvärv, omstruktureringar eller fusioner? Kartlägg företagets tillgängliga resurser och kompetens. Komplettera dina resurser med experthjälp vid tillfälligt svårare transaktioner. Se över dina ekonomiska flöden. Automatisera de ekonomiska flödena. Säkerställ att företaget gör rätt gällande hanteringen av moms och ränteavdragsbegränsningar, skatteoptimeringen av fastigheterna eller Inkomstskattprocessen. Här kan fastighetsbolaget och koncernen spara mycket pengar, så är du osäker kan det vara kostnadseffektivt att ta hjälp. 

Rätt kompetens för alla tillfällen är en utmaning för många

– Att ha en egen momsspecialist, en skattespecialist och en koncernspecialist går oftast inte att motivera för ett fastighetsbolag. Men vi har det på Accountor. Jag och mina kollegor gör endast detta för olika fastighetsbolag, vi är därmed spetsigare i vår kunskap än personer som är allmänkunniga inom ekonomi. Det är vårt jobb att alltid vara uppdaterade på alla nya regler inom t ex momsområdet och se till att våra kunder använder reglerna på det för dem mest förmånliga sättet, säger Anna. 

Accountor försöker ständigt förändra processerna till det bättre och ligger i framkant gällande automatisering av flöden. De ser till så man arbetar effektivt med sin ekonomi. 

– Många företag tycker att de har en effektiv process och är ganska digitala. Men jag har sett att vi ofta kan göra stor skillnad genom att göra ytterligare effektiviseringar. Många fastighetsbolag är dessutom för små för att ha både de effektivaste processerna och de bästa systemen. När vi samarbetar kan de följa med på våra system och utarbetade processer och får på så sätt en liknande position som större fastighetsbolag. Vi har specialistkompetens och ger gärna råd och stöd till våra kunder i komplexa frågor. Vi är t ex bra som stöd vid förvärv och försäljningsprocesser. Till de fastighetsbolag som haft det svårt att hinna med årshanteringen på våren vill jag avsluta med att säga: Oavsett om det är för ett specifikt tillfälle, eller en större del av arbetet, lämna bort dessa arbetsuppgifter till experter, så kan du ägna er åt annat. 

Läs Accountors information till fastighetsägare här. 

Om Accountor:
Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. I Sverige stöttar 300 anställda på 8 orter företag med tjänster som innebär trygghet, avlastning, rådgivning, långsiktighet och tillfälle att utvecklas. Accountor har specialistkompetens inom fastighetsekonomi och hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare processer.

Läs mer om Accountors tjänster här. 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?