Annons

Blivande vd:n utvisas – tog ut för lite lön

Under tre månader 2015 sänkte Hussein Ismail, vice vd i biobanksföretaget Birka, sin lön för att rädda bolaget. När han nu ska bli vd och bolaget tiodubblas kommer beskedet från Migrationsverket: han ska utvisas om några veckor, rapporterar SVT.

Bild:Bertil Ericson/SCANPIX

Det var blott för en vecka sedan som Lundabolaget firade planerna att expandera tiofaldigt, med Hussein Ismail som ny vd från april. Sedan kom utvisningsbeslutet från Migrationsverket, varpå den blivande vd:n måste lämna Sverige inom fyra veckor och resa till Libanon.

"Både min familj, kollegor och bolaget påverkas av det här", säger Hussein Ismail till SVT.

Skälet är att han tog ut för lite lön jämfört med vad han borde fått enligt kollektivavtalet under tre månader 2015. Bolaget hade inte likvida medel att betala ut de ordinarie lönerna, så flera i bolaget valde att avstå delar av lönen.

"Vi kämpade för att överleva på marknaden. Vi kom alla överens om att göra så här, det var nödvändigt. Det är av den anledningen som vi nu planerar för expansion", säger Hussein Ismail.

Migrationsverket förklarar sitt beslut:

"Skulle man välja att titta mellan fingrarna på det här så finns det väldigt många andra ärenden där människor faktiskt blir utnyttjade som skulle kunna fara illa", säger Fredrik Bengtsson, kommunikationsdirektör på myndigheten.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?