Annons

”Blir extra spännande när fasaden krackelerar”

Camilla Sten har gett ut böcker i rasande takt de senaste tio åren. I dagarna kommer hennes elfte bok, deckaren ”En farlig talang”, som utspelar sig i Djursholm där hon själv har vuxit upp: ”Allting är så artigt och trevligt på ytan. Då blir det extra spännande när fasaden krackelerar.”

Camilla Sten.
Camilla Sten.Foto:Jack Mikrut

Med elva böcker innan hon fyllt 30 är det lätt att tro att allt har gått som tåget. De många boksläppen har varit en framgångsaga men privat har de senaste åren varit tuffa för Camilla Sten. Det är en av anledningarna till att hon nu befinner sig i Barcelona och skriver. 

Hon träffade sin partner Mark Wright 2019 i Barcelona på en så kallad ”distansjobbsresa”. I den månadslånga resan ingick en kontorsplats och gemensamma aktiviteter under den lediga tiden.  

När pandemin kom flyttade paret till Uppsala och Mark Wright som är från Texas ansökte om uppehållstillstånd i Sverige. Han fick avslag på första ansökan och flera avslag följde. 

”Just där och då hade vi ingen aning om när vi skulle ses igen om Mark hade åkt till Austin”, säger hon och fortsätter: 

”Varje gång jag gick ner till brevlådan hade jag hjärtklappning och blev yr. Bara tanken på ytterligare ett avslag skapade en reaktion i kroppen. Vid ett tillfälle tog jag på en pulsmätare. Den visade att min puls steg från 75 till 140 under den korta biten jag hade till brevlådan”, säger hon.

Till slut fick paret rådet från en advokat, som man anlitat, att flytta till ett annat EU-land. Då skulle Camilla Sten som EU-medborgare få uppehållstillstånd där och även Mark Wright så småningom. De flyttade till Barcelona. 

Camilla Sten har en utbildning inom psykologi från Uppsala universitet. En anledning till att hon valde psykologi är att hon själv har upplevt depression i åtta års tid till och från under tonåren och tidiga tjugoårsåldern. Det varade upp till att hon var 25 år.  

”Jag brukar säga att jag är en halv psykolog. Jag har läst tre år av fem”, säger hon.

Hon tycker att hon har haft stor användning av i sin utbildning i sitt skrivande där hon gärna vill utforska människor och mänskligt beteende. Den nya boken utspelar sig i Djursholm där hon själv är uppvuxen och likt huvudkaraktären har flytt ifrån. 

 ”Det är väldigt mycket ”jag” i den nya boken som min bakgrund och mina erfarenheter. Jag är väldigt stolt att få skriva om det och representera på ett vis. Jag har fått utelämna en del”, säger Camilla Sten. 

Camilla Sten ser det som ett privilegium att växa upp i Djursholm. Samtidigt säger hon att hon har fått se baksidan av det också. 

”Jag lämnade själv Djursholm för att jag kände att jag aldrig skulle kunna leva upp till den person jag förväntades vara. Jag hade fel sorts intressen, fel målsättningar, jag var för queer och inte tillräckligt smal för att någonsin kunna känna att jag hörde hemma”.

Varför tror du att läsare gillar att läsa om händelser och karaktärer i miljöer som Djursholm?

”Djursholm är ett udda inslag i Sverige. De är få som bor där och det är ett otroligt välbärgat område. De flesta är vita, heterosexuella, smala, vackra, blonda och framgångsrika med mycket pengar. Det finns en nyfikenhet för sådana miljöer. Vi dras till det som är främmande, otillgängligt och i vissa fall förbjudet”, säger Camilla Sten och fortsätter:

”Där finns också en kvävande artighet. Alla är väluppfostrade och trevliga. Det är just det ytliga som gör det extra spännande när fasaden krackelerar. Jag har fokuserat på aspekter som inte alltid syns i media.”  

När Camilla Sten bygger karaktärer tar hon aldrig personer från verkligheten. 

”Det skulle inte vara schysst mot dem att gissa vad de tänker och känner. Det är bästa känslan i världen är att plocka ihop en egen karaktär med olika personlighetsdrag. Det är mitt undermedvetna som plockar en detalj i taget från olika personer och platser”, säger hon.

I boken har huvudkaraktären Rebecka precis blivit av med jobbet, skilt sig och är tillbaka i sitt tonårsrum hos sina föräldrar i Djursholm. 

”Mina kvinnliga huvudkaraktärer får gärna vara bristfälliga. Det är karaktärer som nästan nått botten men studsar tillbaka upp igen. De kan lida av mental ohälsa eller ha gjort stora misstag i sina liv. De är mer intressanta än perfekta superhjältekvinnor”, säger hon. 

Camilla Sten är dotter till författaren Viveca Sten. Det var viktigt för henne att hennes första bokkontrakt skulle vara på egna meriter. Hon skickade sitt första manus till boken ”En annan gryning” under pseudonymen Alexandra Leibson, hennes mellannamn och ett efternamn som finns i släkten. Hennes första bok blev utgiven hos Ordfront.

”Jag övade framför spegeln att presentera mig med mitt påhittade namn. Jag var inte beredd på att träffa två personer samtidigt så när jag presenterade mig andra gången blev det Camilla”, säger hon. 

De två senaste åren har språket hemma varit engelska. Nu har Camilla Sten skrivit kontrakt för två böcker som hon ska skriva på engelska för den amerikanska marknaden. Handlingen kommer dock att utspela sig i Sverige.  

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera