1515

Blickarna mot Nordeas huvudkontor

På torsdagen riktas blickarna mot alla eventuella besked som Nordea kommer med i frågan om flytten av huvudkontoret. Di summerar turerna sedan i våras.

På torsdagsmorgonen släpper Nordea sin rapport för andra kvartalet, och en eventuell flytt står i fokus. 

Nordeas huvudkontor på Hamngatan i Stockholm.
Nordeas huvudkontor på Hamngatan i Stockholm.Bild:TT

Nordeas besked i Di i mitten av mars slog ner som en bomb

Sannolikheten är ”mycket, mycket stor” att banken flyttar huvudkontoret från Sverige om regeringen gör verklighet av de höjda bankavgifterna gjorde vd Casper von Koskull klart.

Katalysatorn för beskedet var regeringens förslag om kraftigt höjda avgifter till den så kallade resolutionsreserven. Enligt det förslaget hade Nordea att se fram emot en årsavgift på uppemot 6 miljarder kronor från 2019.

På Nordeas stämma deklarerade Nordeas ordförande Björn Wahlroos att ”banksektorn kan inte vara en ko som man mjölkar ändlöst.”

Efter Nordeas flytthot blev debatten livlig och utspelen har avlöst varandra.

Regeringens förslag fick skarp kritik både från banksektorn och från Moderaterna, som kallade den en förtäckt skatt.

Finansminister Magdalena Andersson lät sig först inte skrämmas av Nordeas flytthot, utan pekade på att risken för svensk ekonomi skulle minska vid en Nordea-flytt – ett uttalande som fick stor uppmärksamhet.

Tongångarna har sedan dess varit mjukare.

"Jag tycker naturligtvis att det är bra om Nordea väljer att stanna i Sverige”, sa finansministern i början på juni.

Då stod det klart att regeringen gör en tvärvändning vad gäller resolutionsavgifterna.
Det nya förslaget är en rejäl uppmjukning jämfört med det gamla. Regeringen föreslår inte längre en evig avgift, utan nu införs en bortre gräns.

Nordea ser det som en ”komplett återgång till nuvarande system”.

Utformningen av avgiften, med en avtrappning från 2019, gynnar Nordea enligt analytiker. Banken kan nu se fram emot flera miljarder kronor lägre årsavgift.

Men regeringen vill inte kännas vid att man har vikt sig för Nordeas flytthot.

Samtidigt hänger hotet om en kommande bankskatt, som regeringen snickrar på, kvar för banksektorn.

Regeringens nya avgiftsförslag räcker inte för att Nordea ska meddela att man stannar. Istället gör banken klart att man ser det som ”en delkomponent i ekvationen.”

Banken är fortfarande inte nöjd, utan pekar på att även regeringens nuvarande avgiftsförslag skiljer sig väsentligt från övriga EU.

”Vi vill ha samma villkor som hela övriga EU och det gäller inte ännu. Och så vill vi ha en förutsägbarhet och det finns inte heller”, säger Nordeas ir-chef Rodney Alfvén till Di i juni.
Helsingfors eller Köpenhamn är möjliga destinationer för huvudkontoret har Nordea gjort klart.
I Almedalen i början på juli gör Casper von Koskull klart att medlemskap i EU:s bankunion är en viktig faktor i Nordeas beslutsprocess kring en eventuell flytt.

Det står då precis klart att Danmark överväger att gå med i bankunionen, något som Casper von Koskull ser som ”intressant.”

En knapp vecka efter det står det klart att den svenska regeringen ska utvärdera ett svenskt medlemskap i EU:s bankunion

Casper von Koskulls besked i början på juli till Di var att ambitionen är att fatta ett flyttbeslut ”före sommaren” eller åtminstone närmaste månaderna.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?