1515

Blev Supergasell mitt i krisen: ”Vi fick hålla tillbaka glädjen”

Fondbolaget Simplicity blev Supergasell 2008 mitt i den globala finanskrisen. 

Grundaren Ulf Ingemarson minns att det var med blandade känslor han tog emot priset i Konserthuset i Stockholm av Kung Carl XVI Gustaf.    

Ulf Ingemarson, vd och delägare för Simplicity.
Ulf Ingemarson, vd och delägare för Simplicity.Foto:Patrik Olsson

”Det var fantastiskt inspirerande för oss som arbetade i företaget. Det är ett prestigefullt pris. Ska man vinna så gäller det inte bara att vara bäst i sin bransch utan man jämförs ju mot alla företag i Sverige. Men samtidigt kände vi att vi fick hålla tillbaka vår glädje eftersom de breda börsrasen runt om i världen drabbade våra kunder”, säger Ulf Ingemarson, vd och delägare.

Med ett stort intresse för finansmarknaden grundade den tidigt aktieintresserade Ulf Ingemarson uppstickaren Simplicity år 2002 med säte i Varberg.

Tillväxten tog fart och under perioden 2004-2007 växte bolaget med över 2.600 procent och blev därmed Sveriges snabbast växande Gasellföretag 2008. 

”Våra fonder var extremt framgångsrika vilket gav nöjda kunder och volymtillväxt. Vi var tidiga att använda teknologin i förvaltningen och i övriga delar av företaget. Detta gjorde oss effektiva och skalbara. Vi är ju ett av de första fintechbolagen”, säger Ulf Ingemarson. 

Även om han 2008 varnade för att det skulle bli svårt att hålla uppe den höga tillväxttakten så lyckades bolaget ändå bli ett Gasellföretag även året efter. Men sedan vände det nedåt.

”Den globala finanskrisen drabbade även oss negativt under några år. Vi hade hållit nere kostnaderna under högkonjunkturen vilket vi hade igen i lågkonjunkturen och slapp därför säga upp personal. Så vi klarade oss ändå ganska bra. Men det var tråkiga år.” 

Jämfört med för tio år sedan när Simplicity var Supergasell har omsättningen ökat från 75 Mkr till 132,6 Mkr 2018. Antalet anställda har fördubblats till 20 personer. Det förvaltade kapitalet har ökat med över 200 procent till 25 miljarder kronor. Och bolagets tillväxt är åter uppe i Gasellfart efter finanskrisen.

”Vår ränteförvaltning har vuxit så mycket att vi numera är en av de största oberoende aktörerna på företagsobligationsmarknaden i Sverige. Dessutom har vi flyttat fokus på våra fonder till Sverige, Norden och mer stabila marknader. Att vi var tidigt ute med ansvarsfulla placeringar har också gynnat oss på senare tid då kraven och förväntningarna på området ökat”, säger Ulf Ingemarson.

Den senaste tidens dramatik på räntemarknaden hur påverkar det Simplicity 2019?
”Det låga ränteläget med negativa räntor på statsobligationer i Sverige och internationellt gör att möjligheterna till att skapa positiv avkastning på räntemarknaden är begränsad. Simplicitys räntefonder investerar dock i företagsobligationer och där finns det fortsatta möjligheter till att skapa positiv avkastning. Fondbolaget ser en fortsatt god efterfrågan för både sina aktie- och räntefonder”, säger Ulf Ingemarson.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?