Annons

Blechers bästa aktietips: "Tryggt och tråkigt"

Förvaltarprofilen Simon Blecher tankar aktier i ett "tryggt och tråkigt" bolag som pressats tillbaka på börsen. Det framgår av Carnegie Fonders septemberrapport. Men fondbolagets småbolagsfond har det motigt och markerar minskat tålamod med en av sina investeringar.

Simon Blecher, förvaltare på Carnegie Fonder.
Simon Blecher, förvaltare på Carnegie Fonder.Bild:Amanda Lindgren

Sedan skogsjätten SCA SCA B -0,37% Dagens utveckling i juni särnoterade hygienpappersdelen Essity ESSITY B +0,92% Dagens utveckling har aktien dalat. Aktien föll som lägst till minus 13 procent jämfört med noteringsdagen, i slutet av augusti.

Men Simon Blecher, förvaltare av Carnegie Fonders Sverigefond, tror på revansch för bolaget och tankade fler aktier under september.

”Vi ökade innehavet rejält i Essity under månaden. Ett tryggt och tråkigt bolag med goda marginaler – som borde bli ännu högre kommande år – finns kassaflöde liksom en verksamhet som är konjunkturokänslig ska man köpa när alla andra letar efter hetare och riskablare aktier”, skriver Simon Blecher i sin septemberrapport.

Han spekulerar också i en kommande extra utdelning från i Volvo, som är fondens enskilt största innehav.

Givet säsongsmässigt starkt kassaflöde och stigande vinster räknar Carnegie med att ”bolaget har en ganska stor nettokassa och det kan tala för att Volvo vill justera sin balansräkning och göra en extrautdelning i vår”, skriver Simon Blecher.

Sverigefonden klättrade 6 procent bara under september och har stigit 12,2 procent hittills i år.

”Månadens stora händelse på det positiva planet är att USA troligen får igenom någon form av skattereform, vilket lär gynna såväl amerikanska som svenska bolag med stor verksamhet i USA”, skriver Simon Blecher.

Fondbolagets småbolagsfond hade en mer motig månad, med blygsamma 1,44 procents uppgång i september och ett samlat facit på plus 6 procent hittills i år.

Starka konjunktursignaler och stigande dollar stärkte framför allt verkstadsbolag, vilket gynnade stora bolag mer än små på Stockholmsbörsen, enligt förvaltaren Viktor Henriksson.

Godisbolaget Cloetta som backat 4,5 procent i år och efter en rad negativa nyheter rasat med 30 procent sedan årshögstanoteringen i juli, är ett innehav som Viktor Henriksson börjar tröttna på.

”Naturligtvis är 2017 såhär långt en besvikelse. Naturligtvis tar vi till oss av den negativa informationen och vår syn på bolaget är inte lika positiv som tidigare”, skriver han i sin månadsrapport.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera