Annons

Blecher spår börsras inom snar framtid

Carnegie Fonders förvaltare Simon Blecher är pessimist i det korta perspektivet. Bakgrunden är att börsen har gått starkt under många år och inte haft någon verklig korrigering.

Simon Blecher
Simon Blecher

"Inom 18 månader tror jag att vi ser en nedgång på 20-30 procent", sade han under ett seminarium i Göteborg under tisdagen och betonar att utvecklingen i så fall skulle vara helt naturlig.

Enligt Blecher har börsen haft flera mindre korrigeringar som exempelvis vid Brexit, men de har inte pågått under en längre tid. Hur ska man då agera när börsen faller? Enligt Blecher är receptet enkelt:

"Går det ned skall man köpa mer", säger han och betonar att det är väldigt svårt att träffa när nedgångar inträffar.

Han visade också upp en graf över utvecklingen för S&P 500-indexet sedan 1950-talet och exemplifierar att avkastningen varit väldigt god över tiden trots en lång rad globala kriser.

Enligt Blecher har den låga räntan pressat upp värderingen av börsen då det helt enkelt är svårt att finna avkastning i lågräntemiljön. Han själv tycker inte att tillståndet i världen är sämre än vad det har varit under perioden från 1950-talet. Men han är pessimistisk om avkastningen.

"Under de närmaste 10 till 20 åren tror jag inte att vi kommer att ha en lika stark utveckling av börsen som vi haft historiskt, men den kan fortfarande vara positiv", säger han.

Förvaltaren pekar också ut en sektor som bör undvikas och det är teknik. Han argumenterar också för sin sak genom att visa ett diagram som visar avkastningen sedan 1960-talet i USA där just teknik hamnar i botten trots att avkastningen inte är justerad för risk.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?