Annons

Blankarjätten tar sikte på Europa

Europa blir allt hetare för blankare när marknaderna brottas med övervärdering. Inflytelserika Glaucus Research Group har fått upp ögonen för regionens potential, skriver Bloomberg.

Bild:Jesper Frisk/Colourbox

Enligt den amerikanska blankaren Glaucus Research Group har europeiska marknader blivit övervärderade. Företaget, vars kritiska rapporter har fått aktier i bolag i allt från Hongkong till Sidney att rasa, flyttar nu sitt fokus och anställer en särskild Europaanalytiker, skriver nyhetsbyrån Bloomberg.

Rusande tillgångspriser som leder till övervärderat kapital, liksom lösare regler för skuld- och nyemission, skapar möjligheter på marknader som tidigare har varit mindre fördelaktiga för blankare, menar Glaucus Research Group forskningschef Soren Aandahl.

Blankare, som säljer lånade aktier från en fond eller motsvarande med förhoppningen om att sedan köpa tillbaka dem till ett lägre pris och stoppa mellanskillnaden i egen ficka, har tidigare haft det tufft på de europeiska marknaderna. Men enligt Soren Aandahl är en förändring på väg.

”Generellt sett har Europa haft höga styrningsstandarder med redovisningsansvar, men som alltid, speciellt när marknader blir övervärderade och standarderna för utlåning, emission och kapitalhöjning sjunker, så lockar det inte bara bra företag, men även dåliga”, säger han till Bloomberg.

Glaucus Research Group har tidigare rönt framgångar i bland annat Asien. Hongkong-noterade LED-ljusproducenten Tech Pro Technology Development rasade 86 procent i juli 2016 efter att blankaren släppt en negativ rapport om bolaget. Även australiensiska tillverkaren av sandelträ, Quintis, föll 80 procent på Sidneybörsen, efter den amerikanska blankarens rapport i mars förra året.

Blankning har tidigare fått kritik av bland annat före detta finansministern Anders Borg och affärsmannen Christer Gardell för att skapa osunda marknadsbeteenden. Fenomenet fick stor uppmärksamhet under finanskrisen 2008 då intresset för spekulation i aktiers fall väcktes. Christer Gardell uttalade sig bland annat i Sveriges Radios Ekot om att blankning får kreditgivare att undra om något är fel, vilket spär på en förtroendekris som pressar kurserna ytterligare nedåt.

Innehåll från TelenorAnnons

Därför är 5G viktigt – för ditt företag

Martin Whitlock är teknikchef hos Telenor IoT.
Martin Whitlock är teknikchef hos Telenor IoT.

Inte bara en bättre teknik – utan avgörande för framtidens affär.

Här avslöjar experten hur 5G kan hjälpa ditt företag.

– Om det kommer någon i din bransch med den här tekniken och du inte är med på tåget, då finns det stor risk att du blir ifrånkörd, säger Martin Whitlock, teknikchef hos Telenor IoT.

Så kan 5G påverka dina IoT-planer – läs mer 

Högre kapacitet, snabbare datahastigheter och mer avancerade möjligheter – men är det nödvändigt? När femte generationens mobilnät, 5G, gör sitt intåg ställer säkerligen många företag och organisationer frågan.

– Faktum är att 5G redan tidigt var efterfrågat av marknaden. I takt med att digitaliseringen sprungit i väg senaste åren har marknaden också större krav på vilken teknik som kan uppfylla de nya behoven för uppkoppling. 5G är en effekt av det, tekniken där är redan i grunden anpassad för IoT-produkter, säger Martin Whitlock och pekar på att 5G skapar nya möjligheter inom flera områden:

– Hemma har du sannolikt en elmätare som utnyttjar tekniken redan nu. Elmätaren i sig är ingen revolution men den svarar mot behovet att snabbt kunna läsa av elförbrukningen. Tittar man visionärt kommer 5G möjliggöra de extrema användningsområdena, som självkörande bilar. Men vi har även avancerad robotteknik inom industrin eller möjligheten att kunna genomföra remote surgery på ett sjukhus på andra sidan jorden eftersom uppkopplingen via 5G är tillräckligt snabb för det.

”4G och 5G kommer att leva parallellt länge”

Samtidigt är Whitlock tydlig med att 5G inte kommer rullas ut över en natt. Han målar upp en tidslinje över tio år med tre större faser: Övergång, utveckling och förvandling.

– Vi tar de första stegen i första fasen nu. Inom EU har vi många saker som är uppkopplade via 2G-nätet, som exempelvis alarmknappar i nyproducerade bilar. Där är en 4G-lösning på gång att ersätta, men det kommer ta tid. Det är svårt att bara släcka ner saker. Men ja, de äldsta näten kommer att fasas ut över tid, säger Whitlock.

När han träffar kunder eller föreläser dyker ofta frågan om även 4G-nätet kommer släckas:

– 4G och 5G kommer att leva parallellt länge, längre än tio år. Med det sagt, ska du designa en produkt idag rekommenderar jag att du ser till att den klarar att kopplas upp både via 4G och 5G- nätet.

Hur ska man som företag då ta sig an utvecklingen? Oavsett bransch gäller det att ha några saker i bakhuvudet, råder Whitlock:

– Det som kan kopplas upp kommer att kopplas upp. Jag vågar påstå att vi är på väg i den riktningen, alla trender pekar dit, säger han och fortsätter:

– Varje gång det kommer en ny generation mobilnät hamnar vi till slut i ett läge där teknologin kommer till stor användning. Ofta kommer marknaden på fler användningsområden än vi operatörer förutspått, och så förväntar jag mig blir fallet även med 5G.

Rekommenderar ett 5G-tänk redan idag

Något av det kanske viktigaste för företag är dock att man inte fastnar i tekniken. 5G är inte ett tekniskt projekt för företaget, utan det handlar om att ta tillvara de möjligheter 5G ger och basera sin affärsutveckling på det. Det borde vara top of mind.

Hur hanterar Telenor IoT:s kunder omställningen?

– Det är en pågående planering hos majoriteten. Man ska komma ihåg att mycket av IoT idag bygger på äldre teknik som fungerar väldigt bra. Några kunder är naturligt mer intresserade av 2G än 5G just nu, men det är naturligtvis så att vi har en dialog om hur övergången ska se ut. Vår starka rekommendation är att du har ett 5G-tänk redan idag och att man förstår hur man kan dra nytta av det. Annars är risken att du blir ifrånkörd.

Därför borde Telenor vara ditt förstaval vid IoT-satsningen  

 

Mer från Telenor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Telenor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera