Blankarjätten tar sikte på Europa

Europa blir allt hetare för blankare när marknaderna brottas med övervärdering. Inflytelserika Glaucus Research Group har fått upp ögonen för regionens potential, skriver Bloomberg.

Bild:Jesper Frisk/Colourbox

Enligt den amerikanska blankaren Glaucus Research Group har europeiska marknader blivit övervärderade. Företaget, vars kritiska rapporter har fått aktier i bolag i allt från Hongkong till Sidney att rasa, flyttar nu sitt fokus och anställer en särskild Europaanalytiker, skriver nyhetsbyrån Bloomberg.

Rusande tillgångspriser som leder till övervärderat kapital, liksom lösare regler för skuld- och nyemission, skapar möjligheter på marknader som tidigare har varit mindre fördelaktiga för blankare, menar Glaucus Research Group forskningschef Soren Aandahl.

Blankare, som säljer lånade aktier från en fond eller motsvarande med förhoppningen om att sedan köpa tillbaka dem till ett lägre pris och stoppa mellanskillnaden i egen ficka, har tidigare haft det tufft på de europeiska marknaderna. Men enligt Soren Aandahl är en förändring på väg.

”Generellt sett har Europa haft höga styrningsstandarder med redovisningsansvar, men som alltid, speciellt när marknader blir övervärderade och standarderna för utlåning, emission och kapitalhöjning sjunker, så lockar det inte bara bra företag, men även dåliga”, säger han till Bloomberg.

Glaucus Research Group har tidigare rönt framgångar i bland annat Asien. Hongkong-noterade LED-ljusproducenten Tech Pro Technology Development rasade 86 procent i juli 2016 efter att blankaren släppt en negativ rapport om bolaget. Även australiensiska tillverkaren av sandelträ, Quintis, föll 80 procent på Sidneybörsen, efter den amerikanska blankarens rapport i mars förra året.

Blankning har tidigare fått kritik av bland annat före detta finansministern Anders Borg och affärsmannen Christer Gardell för att skapa osunda marknadsbeteenden. Fenomenet fick stor uppmärksamhet under finanskrisen 2008 då intresset för spekulation i aktiers fall väcktes. Christer Gardell uttalade sig bland annat i Sveriges Radios Ekot om att blankning får kreditgivare att undra om något är fel, vilket spär på en förtroendekris som pressar kurserna ytterligare nedåt.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?