1515
Annons

Blankarfavoriten rusar i Köpenhamn

Danska smyckesbolaget Pandora rusar på Köpenhamnsbörsen efter att bolaget kommit med lugnande besked. 

Foto:Carsten Snejbjerg

Pandora PNDORA +1,76% Dagens utveckling är världens största smyckestillverkare och har lagt ett svängigt börsår bakom sig där aktien till slut steg 23 procent. Uppgången fortsätter i år, aktien stiger över 10 procent på Köpenhamnsbörsen.

Uppgången kommer efter att bolaget släppt en förhandsglimt av rapporten för fjärde kvartalet. Osäkerheten om Pandora lyckats hålla i sin positiva utveckling har varit stor, bland annat sedan bolagets it-system kraschat under Black Friday-handeln i USA då många kunder tvingades lämna butikerna tomhänta.

Men på måndagen meddelar Pandora att försäljningen föll 4 procent under fjärde kvartalet, vilket innebär en försäljningsökning på 8 procent under helåret 2019. Det är i nivå med vad bolaget tidigare sagt. 

Samtidigt upprepar Pandora att rörelsemarginalen kommer landa i den övre delen av tidigare sagda 26-27 procent.

Per Fogh, analytiker på Sydbank, kallar beskeden för bra nyheter. 

”Många hade förväntat sig att Pandora skulle missa sina prognoser helt, så en marginal i den högre delen av intervallet visar att Pandora klarat av att få kontroll på sina kostnader”, säger han till nyhetsbyrån Bloomberg. 

Den danska smyckesjätten har haft flera skakiga år bakom sig, och en fallande försäljning i USA har lockat hedgefonderna att flockas kring aktien. Pandora har varit den mest blankade aktien i Norden, vilket är en förklaring till att aktiens kraftiga svängningar.

Pandora släpper sin kvartalsrapport den 4 februari. 

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?