1515

Blankare: Tesla kommer aldrig att gå med vinst

Jim Chanos, en amerikansk investerare, säger till Bloomberg att Elon Musks Tesla är ”strukturellt olönsamt” och inte kommer att visa vinst ens det här decenniet.

”För tre år sedan skulle bolaget gå med vinst i dag”, säger han.

Bild:TT

Amerikanska investerarprofilen Jim Chanos har länge varit skeptisk till elbilsbolaget Tesla TSLA +3,02% Dagens utveckling och har en blankningsposition i aktien. Nu trappar han upp sina attacker på bolaget.

”För tre år sedan skulle bolaget gå med vinst i dag. Nu ska det tjäna pengar 2020. Och jag gissar att 2019 kommer de att hävda att vinsten kommer 2025”, säger Jim Chanos, som driver egna hedgefondsfirman Kynikos Associates, i en intervju med Bloomberg och kallar Tesla för ”strukturellt olönsamt”.

Enligt Chanos är Teslas kapitalstruktur alldeles för överbelånad och han pekar bland annat på förvärvet av Solar City som något som kostat Teslas aktieägare många miljarder.

Jim Chanos medger att Tesla tillverkar välgjorda bilar och att Elon Musk lyckats att göra elbilar ”sexiga”.

”Men nu ökar konkurrensen där lönsamma och skickliga bilbolag hakar på Tesla och börjar att designa egna elbilar”, säger Jim Chanos och lyfter som exempel fram Porsche som håller på att utveckla en egen elbil.

Jim Chanos blev känd i början av 2000-talet då han var tidig med att uppmärksamma Enrons problem och blankade aktien.

Drygt 19 procent av Tesla-aktiens free float, det vill säga aktierna som finns till försäljning på marknaden, är blankat. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?