1515

Blandat börshumör i Mellanöstern – lyft i Israel medan Egypten backar

Israelbörsen stiger på grund av eftersläpningseffekt medan Egyptens EGX 30-index sjunker efter centralbanksåtgärd. 

Foto:Phil Weymouth

Flera dubbellistade bolag i Israel, som gick starkt under torsdagshandeln i USA, har lyft under söndagshandeln, enligt Bloomberg. Det handlar bland annat om Azrieli Group, Bank Leumi Le-Israel BM och ICL Group. De har bidragit till att landets index TA 35 stigit 1,5 procent i skrivande stund.

Egyptens centralbank har samtidigt meddelat att de pausat sina lättnadsåtgärder på grund av rädsla för hur de nya strängarna av coronaviruset kommer påverka marknaderna runt om i världen. Efter beskedet har indexet EGX 30 sjunkit ungefär 0,9 procent.

Även DFM General-indexet i Dubai och Abu Dhabi-börsens ADX General sjunker, 0,5 procent respektive 0,6 procent. Dubai väntas spendera ungefär 128 miljarder kronor nästa år för att dämpa pandemismällen, enligt Bloomberg.

”Även om likviditeten är tunn, tror vi att oron över de nya virussträngarna dämpats en smula. Vi kan se investerare fortsätta att positionera sig för en öppning och en återhämtning av det cykliska genom investeringar i rese-, turism-, bank- och fastighetssektorerna”, säger Divye Arora, manager på Daman Investments i Dubai. 

Brentoljan har hållit sig på en stadig hög nivå de senaste veckorna vilket uppges ha gynnat Saudiarabien, Oman, Bahrain och Qatar. 

”Att oljepriset inte gått under 50-dollarsnivån är stöttande för de regionala marknaderna”, säger Divye Arora. 

I Saudiarabien noteras Tadawul All Share-indexet upp 0,4 procent. Försäkringsbolaget Malath Cooperative Insurance har stigit med över 6 procent. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?