1515

Blandade teckningsråd inför Munters börscomeback

Nordic Capital tar Munters till börsen på fredag efter att ha ägt bolaget i nästan sju år. Teckningspriset på 55 kronor per aktie ger ett marknadsvärde på drygt 10 miljarder kronor.

I prospektet beskrivs Munters som en global leverantör av energieffektiva, verksamhetskritiska och högpresterande klimatkontrollösningar. Joakim Karlsson, rådgivare till Nordic Capital och styrelseledamot i Munters, betecknar Munters som ett bolag med unika positioner i många intressanta marknader.

"Nordic Capital är stolta över vad som åstadkommits under ägandeperioden och kommer kvarstå som en betydande ägare även efter noteringen då det finns en stark tro på bolagets fortsatta utveckling", säger han.

Bland de åsikter som ventilerats i ekonomipressen är det till del andra tongångar. Såväl Dagens Industri som Affärsvärlden har avrått från att teckna Muntersaktien medan Börsveckan gett rådet teckna.

Strax innan Nordic Capital hösten 2010 vann en utdragen budstrid mot Alfa Laval om Munters sålde bolaget sin MCS-verksamhet (vatten- och brandskadesanering) till Triton. Det Munters som nu tar steget in på börsen har fyra affärsområden: Air Treatment, Data Centers, AgHort och Mist Elimination som tillsammans omsätter kring 6,3 miljarder kronor med en justerad ebita-marginal på 12,8 procent.

Bland bolagets finansiella mål märks en årlig organisk tillväxt på 7-10 procent och en justerad ebita-marginal på medellång sikt på 14 procent.

Med en fullt utnyttjad övertilldelningsoption kommer Nordic Capitals ägande i Munters uppgå till drygt 50 procent. Bland de så kallade cornerstone-investerarna i noteringen kommer Wallenbergstiftelsernas holdingbolag FAM ha 10 procent och Alecta och AMF 5 procent vardera.

 Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?