Annons

Blandade teckningsråd inför Munters börscomeback

Nordic Capital tar Munters till börsen på fredag efter att ha ägt bolaget i nästan sju år. Teckningspriset på 55 kronor per aktie ger ett marknadsvärde på drygt 10 miljarder kronor.

I prospektet beskrivs Munters som en global leverantör av energieffektiva, verksamhetskritiska och högpresterande klimatkontrollösningar. Joakim Karlsson, rådgivare till Nordic Capital och styrelseledamot i Munters, betecknar Munters som ett bolag med unika positioner i många intressanta marknader.

"Nordic Capital är stolta över vad som åstadkommits under ägandeperioden och kommer kvarstå som en betydande ägare även efter noteringen då det finns en stark tro på bolagets fortsatta utveckling", säger han.

Bland de åsikter som ventilerats i ekonomipressen är det till del andra tongångar. Såväl Dagens Industri som Affärsvärlden har avrått från att teckna Muntersaktien medan Börsveckan gett rådet teckna.

Strax innan Nordic Capital hösten 2010 vann en utdragen budstrid mot Alfa Laval om Munters sålde bolaget sin MCS-verksamhet (vatten- och brandskadesanering) till Triton. Det Munters som nu tar steget in på börsen har fyra affärsområden: Air Treatment, Data Centers, AgHort och Mist Elimination som tillsammans omsätter kring 6,3 miljarder kronor med en justerad ebita-marginal på 12,8 procent.

Bland bolagets finansiella mål märks en årlig organisk tillväxt på 7-10 procent och en justerad ebita-marginal på medellång sikt på 14 procent.

Med en fullt utnyttjad övertilldelningsoption kommer Nordic Capitals ägande i Munters uppgå till drygt 50 procent. Bland de så kallade cornerstone-investerarna i noteringen kommer Wallenbergstiftelsernas holdingbolag FAM ha 10 procent och Alecta och AMF 5 procent vardera.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera