ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Blandade signaler på husmarknaden

  • Foto: TT

Ny statistik från SCB visar att priserna på småhus sjunkit i oktober. Men mäklaren John Flood, på Svensk Fastighetsförmedling, har inte känt av något dödläge på marknaden under hösten.

Under de senaste två månaderna har priserna på småhus sjunkit med en procent jämfört med nivån i augusti, visar nya siffror från Statistiska Centralbyrån, SCB.

"Vi mäklare brukar känna av när marknaden går ner, vilket inte är fallet nu. Jag tycker att det finns en stor efterfrågan och det är är svårt att göra en analys på en procent hit eller dit”, menar John Flood, franschisetagare och mäklare på Svensk Fastighetsförmedling.

Och signalerna på bostadsmarknaden är blandade. Tittar man på hela tremånadersperioden augusti-oktober och jämför med de tre föregående sommarmånaderna har priserna nämligen stigit med så mycket som tre procent.

”Vi har ett enormt behov av bostäder och utbudet möter inte efterfrågan. Nyproduktionen är viktig, men det svåra är omflyttningen. Begagnade bostäder står för över 90 procent av marknaden och vi måste öka rörligheten i redan befintliga bostäder”‚ analyserar John Flood.

Han ser att människor i högre utsträckning nöjer sig med sin nuvarande boendesituation av ekonomiska skäl. Det är helt enkelt inte lönsamt att sälja och flytta på grund av den vinstskatt som finns på villor och bostadsrätter, menar mäklaren: 

”Att bygga ikapp bostadsbristen tar tid. I stället skulle politikerna enkelt kunna göra justeringar på den befintliga bostadsmarknaden. Incitamentet att flytta blir större om du inte behöver skatta bort vinsten på din gamla bostad.”

I kategorin småhus ingår bland annat villor och radhus. Det genomsnitliga priset för ett sådant var mellan augusti och oktober 2,8 miljoner kronor. 

På länsnivå har priserna också stigit i hela Sverige, med undantag för Blekinge och Gotland. I storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö fortsätter priserna pressas uppåt med mellan 1 och 2 procent varje kvartal.

”Det är där jobben finns och arbetstillfällen skapas. Den stora tillväxten finns i storstäder varför det är rätt naturligt att bostadspriserna fortsätter stiga”‚ säger John Flood.

På årsbasis, det vill säga om man jämför augusti-oktober i år med motsvarande period 2015, har priserna i hela landet gått upp med 11 procent. 

Och från mäklarhåll tror man inte att denna utveckling kommer stagnera:

”Vi har en god arbetsmarknad och en ökande befolkning vilket gör att priserna inte lär plana ut”, säger John Flood på Svensk Fastighetsförmedling.

Se över dina boendekostnader: Jämför bolån här (extern tjänst)

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer