1515
Annons

Blandad utveckling på Nordenbörserna

Oslobörsen blev den stora vinnaren under onsdagen bland Nordenbörserna samtidigt som börserna i Stockholm och Helsingfors höll stängt.

Samlingsindexet Vinx 30 stängde dagen oförändrat.

Oljepriserna noterades svagt uppåt under onsdagen. Spotpriset på Brentolja noterades upp 2 procent till omkring 54 dollar per fat. WTI-oljan noteras upp 1,9 procent och har för första gången sedan i slutet på februari noterats över 50 dollar per fat.

Det högre oljepriset satte avtryck på Oslobörsen, vars OBX-index steg 1,8 procent. I toppen noterades investmentbolaget Aker som steg 3,1 procent. Oljebolagen Aker BP och DNO steg 4,2 respektive 2,6 procent, samtidigt som Equinor lyfte 2,8 procent. 

Bland vinnarna noterades även aluminiumtillverkaren Norsk Hydro, som avancerade 4,5 procent, och – likt utvecklingen på den europeiska kontinenten – storbanken DNB som steg 2,9 procent.

I Köpenhamn stängde OMXC20 ned 0,6 procent. Indexet toppades av Danske Bank som noterades upp 3,5 procent. Bland vinnarna fanns även vindkraftsjättarna Vestas och Ørsted som steg 3,2 procent respektive 2,3 procent. Bryggeribolagen Carlsberg och Royal Unibrew backade 2,6 respektive 3,8 procent. Läkemedelsjätten Novo Nordisk noterades ned 1,4 procent.

Helsingforsbörsen höll stängt under onsdagen, men på tisdagen stängde OMXH25 ned 0,3 procent. I botten noterades verkstadsbolagen Valmet och Metso Outec, med nedgångar på 2,4 respektive 2,5 procent. Nokia steg däremot 1,3 procent efter att Bank of America höjt riktkursen för telekombolaget och upprepat rekommendationen neutral.

Innehåll från Guide GlovesAnnons

“Handskprofessorn” som skyddar personalen – och budgeten

I mångas ögon har arbetshandskar en uppgift – att skydda händerna från skador. Eric Vallery, innovationschef på Guide Gloves, menar att rätt handskar även påverkar produktivitet såväl som sjukfrånvaro och därmed sista raden på företagets resultaträkning.

En arbetsskada kostar mycket. Framför allt kan det vara en personlig tragedi för den anställda, som utöver sjukskrivning med inkomstbortfall dessutom kan dra på sig långdragna, till och med livslånga, men. Eric Vallery, innovationschef på Guide Gloves, kallas skämtsamt för ”handskprofessorn” av kollegor och kunder och kan det mesta som är värt att veta om händer och hur de används. För honom är det en självklarhet att personalen förses med handskar som skyddar mot riskerna som finns i arbetet.

Men det finns fler anledningar till att en finanschef eller till och med en vd bör intressera sig lika mycket som skyddsombudet för valet av handskar. Handskar utvecklade specifikt för företagets omständigheter säkerställer även optimal produktivitet och kvalitet på slutprodukter, menar Eric Vallery.

– En arbetshandske ska inte bara ge gott skydd, om den inte är tillräckligt smidig kan det leda till produktivitetstapp på flera procent, eller ännu värre att medarbetare slarvar med säkerheten och utför moment med fel handskar, eller utan några handskar alls. En säker handske som begränsar medarbetaren kan ironiskt nog, utöver produktivitetsbortfall även leda till fler skador, säger Eric Vallery.

För den som arbetar inom produktion är händerna det allra viktigaste verktyget. Därför är det viktigt att de handskar som används på en arbetsplats är anpassade efter de specifika moment som ska utföras just där. Eric Vallery och hans kollegor är ofta ute på besök hos sina kunder för att utveckla handskarna tillsammans med dem.

– Alla arbetsplatser har sina egna utmaningar och förutsättningar. Som innovationsledare behöver vi på Guide känna kunden bättre än någon annan. Innovation handlar inte bara om att vara banbrytande utan innovationen måste också fylla ett verkligt värde och förbättra för kunden.

Med över 30 år i branschen har Guide Gloves en lång erfarenhet av att hjälpa människor att skydda sina händer och använda dem på bästa sätt. Men den långa erfarenheten gör inte att man endast håller fast vid gamla beprövade metoder eller kör i samma hjulspår. Eric Vallery menar att produktutvecklingsteamet på Guide Gloves ständigt arbetar för att utveckla nya lösningar för sina kunder.

– Vi strävar alltid efter att vara den mest effektiva, hållbara och innovativa tillverkaren av professionella arbetshandskar. Vi arbetar ständigt med nya metoder och material för att förbättra användarens säkerhet och prestationsförmåga, och använder oss av teknologi och innovation för att utveckla hållbara lösningar för att möta dagens och morgondagens behov.

Läs mer om hur Guide Gloves arbetar med innovation, eller boka in oss på besök där vi ser över era behov. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Guide Gloves och ej en artikel av Dagens industri

Larm: Torsken hotad efter gasutsläppen

Torskens välmående hotas – efter att de ryska gasledningarna Nord Stream 1 och 2 konstaterats ha sprungit läck i Östersjön.

Den redan hotade fisken parar sig i djupet utanför Bornholm. Nu hotas ekosystemet och torskbeståndet riskerar sjunka, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

”Just torsken är skör som population och den här stressen känns inte bra”, säger Josefine Larsson på Marint Centrum i Simrishamn till SVT.

Det är i nuläget svårt att veta exakt hur torsken drabbas efter läckorna. Även andra organismer kan fara illa efter utsläppen, även de på havsbotten som fungerar som föda för fisken.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera