1515

Blandad utveckling för Simplicitys fonder

Fondbolaget Simplicity noterade en blandad utveckling för sina fonder under maj månad. Detta i spåren av den turbulens som rådde på den politiska fronten där ett misslyckat försök att bilda regering i Italien i kombination med utspel från USA att de kommer införa stål- och aluminiumtullar medförde en tilltagande marknadsoro.

På börserna var utvecklingen blandad med stigande amerikanska börser och sjunkande börser i Europa.

Bland Simplicitys räntefonder steg Simplicity Likviditet marginellt medan företagsobligationsfonderna Simplicity Företagsobligationer och Simplicity Global Corporate Bond backade. I en kommentar skriver fondbolaget att läget är fortsatt oklart gällande kommande räntehöjningar där den amerikanska centralbanken inte gett någon klar vägledning gällande hur många räntehöjningar som kan förväntas under 2018, samtidigt som den svenska Riksbanken anses splittrad vad gäller den framtida penningpolitiken. 

Bland Simplicitys aktiefonder noterades nedgångar i Simplicity Europa och Simplcity Afrika på 2,9 respektive 5,0 procent. Europafonden tyngdes av det politiska läget i Italien, fondens italienska innehav såldes och istället ökades vikten mot Tyskland och Sverige genom köp av Deutsche Wohnen och Hexagon. På de afrikanska börserna var nedgångarna breda, positivt var dock ett bekräftat kreditbetyg för Sydafrika som är fondens största marknad, skriver fondbolaget.

För Simplicity Småbolag Global fortsatte investeringen i amerikanska Medifast vara lyckosam och aktien har nu stigit med mer än 146% sedan köp. Geografiskt var Kina en stark marknad för fonden, bland annat genom det nya innehavet i modebolaget JNBY Design som steg med 19 procent under månaden. Fondens avkastning i maj landade på 5,1 procent.

Tillväxtmarknader kom under press under maj, detta till trots steg Simplicitys Kina respektive Indienfond med 5,1 och 1,1 procent. Kinafonden gynnades av innehav i fastighets- och industribolag medan defensiva konsumentbolag bidrog positivt i Indien.

Simplciitys fonder med inriktning mot Norden hade en bra månad. Simplicity Sverige och Simplicity Småbolag Sverige avkastade 2,0 respektive 1,7 procent. Vinnare på bolagsnivå stod att finna i Autoliv och Thule. Det var också svenska innehav som drev på utvecklingen för Simplicity Norden (+0,3%) där innehaven i industribolagen Volvo och Sandvik var stora bidragsgivare.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?