1515
Annons

Blair: Regeringen bör vara redo att be EU om mer tid för brexitförhandlingar

Regeringen bör vara redo att be EU om mer tid för att färdigställa brexitöverenskommelsen för att undvika risken av att lämna unionen utan ett avtal.

Det sade tidigare premiärminister Tony Blair vid ett tal på onsdagen, rapporterar Reuters.

Blair uttryckte att han är mer orolig än någonsin över det "förödande" scenariot att lämna EU utan en överenskommelse. 

"Vi bör planera för möjligheten att vi måste förlänga tidsfristen i mars 2019 … vi närmar oss mars 2019 snabbt utan någon tydlig förhandlingsposition".

Blair förklarade den svaga förhandlingspositionen med att premiärminister Theresa May är "mer en gisslan än en ledare". 

Brittisk rapport: Brexit tynger företagen

Foto:Frank Augstein

Storbritanniens handel med EU har skadats av brexit, konstateras i en tvärpolitisk parlamentsutredning som presenterades på onsdagen.

Det handlar bland annat om mer pappersarbete och allmänt ökad byråkrati för brittiska företag. Lägg därtill leveransförseningar på grund av gränstvister och annat krångel. I rapporten, som det brittiska parlamentets kommitté för ”offentliga medel” står bakom, poängteras samtidigt att det ibland är svårt att skilja effekterna av brexit från effekterna av pandemin.

Men kommitténs huvudslutsats, och den ”enda påvisbara effekten” av Storbritanniens utträde från EU:s inre marknad och tullunion i början av förra året, var att företagen fick ökade bördor.

”Nya gränsarrangemang har lagt till kostnader för företagen”, står det i rapporten där det också noteras att den brittiska regeringen nu har ”mycket mer arbete” att göra för att lindra de problem som företagen drabbas av.

Rapportens slutsatser står i bjärt kontrast till den bild som brexitförespråkare med nuvarande premiärminister Boris Johnson i spetsen målade upp inför folkomröstningen 2016 om det brittiska medlemskapet i EU.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera