1515
Annons

Blackrocks vd varnar: Agera nu – nästa kris blir unik

Investerarna kommer snart – snabbare än de flesta väntar sig – att vända sig ifrån företag som inte i tillräcklig utsträckning kan visa att de är hållbara och klimatsmarta. Och styrelserna kommer att hållas ansvariga.

Den salvan avfyrar Larry Fink, grundare och vd för världens största kapitalförvaltare Blackrock, i sitt årliga brev till väldens företagsledare. 

Larry Fink, grundare och vd för världens största kapitalförvaltare Blackrock.
Larry Fink, grundare och vd för världens största kapitalförvaltare Blackrock.Foto:Justin Chin/Bloomberg

Larry Fink, vars Blackrock sköter investeringar på hisnande 70.000 miljarder kronor, startade för två år sedan en het debatt när han i det årets vd-brev slog fast att det inte räcker med vinst – företag måste göra mer. 

I årets brev, som når världens toppchefer i dagarna och som Di har tagit del av, går han ännu ett steg längre. 

Företag som inte noga redovisar sitt hållbarhetsarbete och sin klimatpåverkan inklusive en plan att hantera den så att Parisavtalets mål uppnås, är inte lämpliga investeringar. 

Bara företag som kan hantera hållbarhetsfrågor kan behålla tillväxt och lönsamhet på sikt. Övriga utgör en investeringsrisk.

”Ett läkemedelsföretag som höjer priser hänsynslöst, ett gruvföretag som brister i säkerheten, en bank som inte respekterar sina kunder – dessa företag kan maximera avkastningen på kort sikt. Men, som vi sett om och om igen, kommer åtgärder som skadar samhället att komma ikapp företag och förstöra aktieägarvärde”, varnar han.

Företagen måste därför förse investerarna med en tydligare bild av dessa frågor, och det gäller inte bara utsläpp och användning av fossilt bränsle utan också frågor som mångfald bland de anställda och hur man hanterar den information man har om sina kunder.   

”När det saknas tillförlitlig information kommer investerare, inklusive Blackrock, i allt högre grad att dra slutsatsen att företag inte hanterar riskerna tillräckligt”, skriver Larry Fink. 

Och det kommer företagens styrelser att få känna av.

”När vi anser att företag och styrelser inte presenterar bra information om hållbarhet eller har en plan för att hantera dessa frågor kommer vi att hålla styrelseledamöterna ansvariga”, skriver han. 

I fjol gick Blackrock emot 4.800 styrelseledamöter i 2.700 olika företag, enligt Blackrock-vd:n och benägenheten att agera mot ledningar och styrelser som inte gör tillräckliga framsteg ökar, skriver han. 

Under sin 40 åriga karriär i finansbranschen har Larry Fink bevittnat en rad finansiella kriser och utmaningar – inflationskriser på 1970 – och början av 1980-talet, den asiatiska valutakrisen 1997, it-bubblan och den globala finanskrisen. Men även de som varade i flera år, var ändå begränsade i tid. Den här gången är det annorlunda, skriver han. 

”Även om bara en bråkdel av de effekter som förutses realiseras är detta en mycket mer strukturell, långsiktig kris. Företag, investerare och regeringar måste förbereda sig för en betydande omfördelning av kapital” skriver han. 

Han slår fast att frågor som hållbarhet – i alla dess aspekter – och inte minst klimatfrågan redan i dag är avgörande för investerarna, att de inser att dessa frågor utgör en investeringsrisk och förändrar sina placeringar därefter.  

”Om tio procent av de globala investerarna gör det – eller till och med fem procent – kommer vi att se enorma kapitalflöden. Och denna dynamik kommer att accelerera när nästa generation tar makten över regeringar och näringsliv”, skriver han till vd:arna. 

Omfördelningen av kapital kommer att gå snabbt – snabbare än vad många tror och snabbare än själva klimatförändringen, skriver han i brevet. 

Nästa vecka, på toppmötet i Davos, träffar Larry Fink många av de vd:ar som i dagarna får hans brev. 


Rysk olja levererad till Sri Lanka

Sri Lanka har tagit emot en leverans med rysk råolja och verksamheten vid landets enda raffinaderi kan återupptas, meddelar landets energiminister.

Landet har drabbats av den värsta ekonomiska krisen på decennier, och lider av stor brist på bränsle och andra förnödenheter. Det statsägda raffinaderiet CPC stängdes i mars sedan regeringen i brist på utländsk valuta inte kunde betala för import av råolja.

Den ryska oljelasten har väntat till havs utanför hamnen i huvudstaden Colombo i över en månad. Den består av 90 000 ton lätt råolja från Sibirien som köpts på kredit via en mellanhand, baserad i Dubai, och ska bli bränsle.

Den sibiriska oljan är inte optimal för Sri Lankas raffinaderi som är byggd för att bearbeta råolja från Iran. Men ingen annan leverantör ville ge fortsatt kredit, enligt energiministern Kanchana Wijesekera.

Wijesekera har framfört en begäran till den ryska ambassadören om fler leveranser.

”Enbart råolja täcker inte våra behov, vi behöver andra, raffinerade produkter också”, säger han.

USA har infört embargo mot rysk olja med anledning av kriget i Ukraina, och EU är på väg att också införa sanktioner.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?