Blackrocks vd: Klimatkraven har fått positivt mottagande

Den varning som Blackrocks vd Larry Fink skickade till världens vd:ar förra veckan om nödvändigheten att bli mer öppna med sina klimatavtryck – och göra något åt dem – har fått ett positivt mottagande. Det sa han på toppmötet i Davos. 

Blackrocks vd Larry Finks brev till världens vd:ar har fått ett positivt mottagande, berättade han under toppmötet i Davos.
Blackrocks vd Larry Finks brev till världens vd:ar har fått ett positivt mottagande, berättade han under toppmötet i Davos.Foto:Justin Chin/Bloomberg, Justin Chin/Bloomberg, Justin Chin/Bloomberg

Förvaltarjätten Blackrocks vd Larry Fink var en smula nervös när han åkte till Världsekonomiskt forum i år.
Orsaken är de brev han skrev till internationella storbolagschefer i förra veckan, som Di rapporterat om. 

Han varnade dem för att investerarna kommer att se det som en finansiell risk att investera i bolag som inte mäter och är öppna med vilket avtryck de har på klimatet. Bolag måste också noga ange en plan för hur dessa ska minska – och följa dem. Annars kommer investerare inte längre vilja sätta sina pengar i dessa företag. 

Men Larry Fink var nervös i onödan. En överväldigande majoritet av de företagsledare han mött i Davos har varit positivt inställda till hans brev.

Det berättade han för journalister på onsdagen, och det var också budskapet han gav på ett seminarium på toppmötet på torsdagen. 

”Jag trodde faktiskt att det här skulle slå tillbaka mot oss, hårt”, sa han på seminariet rapporterar CNBC. 

Blackrock, som förvaltar hisnande 66.000 miljarder kronor, har även stora kolproducenter och kolproducerande stater som sina kunder. 

I brevet gjorde Larry Fink klart att förvaltaren skulle hålla styrelser och ledningar i bolag som inte var öppna – och vidtog åtgärder – för ansvariga. 

Och han förutspådde också en stor omallokering av kapital från icke-hållbara företag till bolag som vidtar åtgärder och har en mer hållbar affärsmodell.  

Orsaken till resonemanget – och varningen – är enligt Larry Fink rent affärsmässig. Blackrocks uppgift är att förvalta kundernas pengar och bara företag som kan hantera hållbarhetsfrågor kan behålla tillväxt och lönsamhet på sikt, anser han. Övriga utgör en investeringsrisk.

 

 

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?