Annons

Blackrock har storsålt i JM

Blackrock har sålt större delen av sina aktier i bostadsbyggaren JM, där man fram till avyttringen var tredje största ägare och där Svenskt Näringslivs ordförande Fredrik Persson är ordförande.

Det visar ett flaggningsmeddelande.

Foto:Henrik Montgomery/TT

Blackrock gav inför Volvos stämma i torsdags underbetyg till styrelsen för bland annat Volvos enligt Blackrock bristande klimatarbete, och ville som Di avslöjade inte ge Carl-Henric Svanberg förnyat förtroende som ordförande.

Frågan är nu om fondjätten, som i januari gick ut med hållbarhet som nytt investeringsfokus, kommer att rösta med fötterna och sälja sina aktier i fordonstillverkaren, där man är tredje största ägare med aktier värda 15 miljarder kronor.

Ett bolag där Blackrock nyligen har sålt aktier, men där inställningen till hållbarhetsarbetet och ordföranden inte gjorts känd, är bostadsjätten JM JM +2,36% Dagens utveckling . I slutet av maj var Blackrock tredje största ägare med mer än 4 miljoner aktier. Det motsvarar strax under 6 procent av bolaget enligt Holdings, och var värt nästan 900 miljoner kronor.

Enligt ett flaggningsmeddelande publicerat på torsdagskvällen har Blackrock nu dock minskat sitt innehav till drygt 800.000 aktier, vilket motsvarar bara drygt 1 procent av JM. Så sent som i slutet av februari i år ägdes 6,5 procent.

Största ägare i JM är liksom Geely i Volvo en utländsk sektorkollega, nämligen den norska bostadsbyggaren Obos som äger 20 procent av bolaget. Tvåa är Swedbank Robur-fonder med drygt 6 procent.

I JM-styrelsen sitter förutom ordföranden Fredrik Persson bland annat Alfa Lavals förra finanschef Thomas Thuresson och Atrium Ljungbergs vd Annica Ånäs.

Di har sökt Blackrock och JM för kommentarer. JM:s årsstämma ägde rum den 26 mars.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?