Black Friday växer – handeln räknar med miljardlyft

Konsumenter har tagit till sig Black Friday, handelns knep för att få fart på försäljningen inför jul. 47 procent planerar att köpa något under fredagen den 23 november, och handlarna räknar med en ökad försäljning, enligt en webbundersökning från Svensk Handel.

Foto:TT

Black Friday är en relativt ny företeelse i Sverige, och betydelsen har vuxit under de senaste fem åren, visar Svensk Handels rapport. Män är mer benägna generellt att nappa på erbjudanden, men kvinnorna köper mer julklappar på fredagsrean.

Black Friday lanseras som startskottet för julhandeln, och kommer ursprungligen från USA där fredagen infaller efter den stora högtiden Thanksgiving.

Nu räknar fyra av tio svenska handlare med ökad försäljning under fredagen, och prognosen från Svensk Handel visar på en omsättning på mellan 6,3 och 6,6 miljarder kronor. Det är mellan 18 och 24 procent mer än förra året.

Viktigast är dagen för e-handlare, men även fysiska butiker får fler besökare, enligt Svensk Handel.

Undersökningen har gjorts dels via Svensk Handels Handelsbarometer, dels via konsumentundersökningar via webben.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?