ANNONS:
Till Di.se

Black Friday orsakar förseningar hos nätbokhandel

  • Foto: Jon Olav Nesvold/TT

Trycket på nätbokhandeln Adlibris överträffade alla förväntningar under Black Weekend. Nu tampas återförsäljaren med förseningar men hoppas på att ha full kapacitet när julhandeln drar i gång på allvar.

Adlibrisgruppen har passerat en omsättning på två miljarder kronor för de senaste 12 månaderna. Inte minst har koncernens nätbokhandel känt av det ökade trycket. Under Black Weekend sålde koncernen tillsammans för 78 miljoner kronor och bokhandelns försäljning ökade med 56 procent jämfört med motsvarande period i fjol. Men bokrushen har nu lett till försenade leveranser.

”Vi hade förväntat oss att vi skulle öka, men inte att det skulle bli i de här volymerna. Nu jobbar vi med att komma i kapp och har satt in extrabemanning”, säger Linnéa Wiklund som är pressansvarig på Adlibrisgruppen.

Målet är att kunna börja leverera i vanlig takt fram till dess att julhandeln sätter fart på allvar. Orsaken till att försäljning tidigare i november slog rekord kan bero på tre olika orsaker, menar Linnéa Wiklund.

”E-handeln ökar generellt samtidigt som vår koncern växer med ett nytt sortiment av kontorsprodukter men också av att försäljningen på boksidan ökar. Att Black Friday har etablerats som fenomen har även gjort sitt till”, säger hon.

Hos nätbokhandeln har de även märkt av att svenska folket verkar ha fått mer läslust. Speciellt har de sett en uppgång av efterfrågan på barn- och ungdomslitteratur men även av faktaböcker.

”Faktaböcker som handlar om hälsa och livsstil har gått väldigt bra. Hans Rosling är också poppis. Den typen av litteratur ser vi en stor ökning av”, säger Linnéa Wiklund.

Inför julen tror koncernen på en fortsatt positiv trend.

”Vi tror att vi kommer göra en fantastik jul och att tillväxten kommer hänga med. Det finns en enorm bekvämlighet att kunna klicka hem sina klappar. Det ser vi att allt fler gör”, säger Linnéa Wiklund.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies