ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Bjuv vill bli livsmedelscentrum

  • Foto: TT

Den nedlagda Findusfabriken i Bjuv ska få nytt liv.
Det hoppas i alla fall Bjuvs kommun och det nybildade företaget Foodhills, som lagt ett bud på anläggningen och vill omvandla den till en industripark med inriktning mot livsmedel.

Målet är ett "innovativt centrum för cirkulär livsmedelsproduktion".

"Cirkulär innebär att vi har ambitionen att inte arbeta med något avfall. Det som är den enes avfall kan vara en resurs för nästa företag. Det finns en väldigt välutvecklad infrastruktur för det här på området", säger Bengt Persson, ordförande i Foodhills, till TT.

Samtal förs med mer än 25 företag som Bengt Persson hoppas ska lockas till Bjuv. På sikt hoppas han att industriparken ska ge minst lika många nya jobb till Bjuv som försvann när Findus lämnade.

Det finns mycket som talar för Bjuv, anser han, inte minst läget:

"Dels är det infrastrukturen på fabriksområdet, dels ligger Bjuv väldigt centralt. På grönsakssidan är Helsingborg Sveriges centrum för färska grönsaker. Dessutom är det nära till både E4 och E6 och till flygplatserna Sturup och Kastrup."

Bjuvs kommun och Foodhills har undertecknat en gemensam avsiktsförklaring. Nästa steg är att komma överens med Findus moderbolag Nomad Foods om övertagande av mark och lokaler. Hur mycket pengar som Foodhills är berett att satsa vill Bengt Persson av förhandlingsskäl inte avslöja.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht välkomnar planerna.

"Vid regeringens kontakter med Nomad Foods har de varit tydliga med att de vill ta sin del av ansvaret för såväl de anställda som för den fortsatta utvecklingen i Bjuv. Jag förutsätter att man håller sig till dessa löften", säger han i ett pressmeddelande.

Det var i mars i fjol som beskedet kom att Findus lägger ner sin verksamhet i Bjuv. Runt 400 anställda berördes av nedläggningen.

Tyck till