Annons

Björn och Bennys musikal sätts upp igen

På dagen 20 år efter den svenska originaluppsättningen sätts musikalen Chess upp igen, den här gången i Helsingborg. ”Med tanke på kriget i Ukraina tror jag att publiken kommer att se föreställningen med helt andra ögon än då”, säger Anders Ekborg som spelar den ryska schackspelaren Anatolij.

Musikalen Chess sätts upp på Helsingborgs Arena med Anders Ekborg, Loa Falkman, Gert Fylking bland annat.
Musikalen Chess sätts upp på Helsingborgs Arena med Anders Ekborg, Loa Falkman, Gert Fylking bland annat.Foto:Emil Malmborg
Foto:Emil Malmborg

Björn Ulvaeus och Benny Anderssons musikal om två schackspelare under det kalla kriget sattes för första gången upp i London 1986. Med låtar som ”Anthem” och ”I know him so well” blev det en stor framgång och föreställningen spreds över världen. En svensk version sattes upp på Cirkus i Stockholm 2002, delvis omgjord där större vikt lades på karaktärernas relationer och en kärlekshistoria. Då spelade Anders Ekborg den amerikanska schackspelaren Freddie Trumper. När Chess, i samband med 20-årsjubileet, sätts upp i Helsingborg i sommar, var tanken att musikalstjärnan skulle spela samma roll igen. Men samma dag som Dagens industri besöker repetitionerna har man precis gjort en rockad mellan skådespelarna där Anders Ekborg istället spelar amerikanens antagonist, Anatolij Sergievskij. Det efter att den konstnärlige ledaren och huvudrollsinnehavaren Kalle Leander fått sparken.

 ”Jag gjorde faktiskt även Anatolij då för tjugo år sedan eftersom jag hoppade in ibland när Tommy Körberg var tvungen att ställa in”, berättar Anders Ekborg under en kort paus mellan repetitionerna.

”Visst är det en omställning så här nära premiären. Samtidigt känner jag mycket för Anatolij som tvingas göra ett livsval. Han blir kär i sin motståndares agent och vill hoppa av från Sovjet men slits mellan sina känslor och sin lojalitet till sitt land. Det sitter djupt i den ryska kulturen och är ibland svårt för oss i väst att förstå.”

Den klassiska musikalen spelas under nio föreställningar på Helsingborg arena, med premiär den 30 juni. Egentligen skulle den sättas upp för två år sedan men föreställningen har skjutits på flera gånger på grund av pandemin. De flesta i ensemblen har ändå hängt kvar under tiden och får nu alltså till slut möta publiken. Vid sidan av Anders Ekborg finns det flera andra dragplåster som Loa Falkman och Gunilla Backman. Rollen som schackdomare spelas av Gert Fylking. 

På bild syns Anders Ekborg.
På bild syns Anders Ekborg.Foto:Emil Malmborg

”Han är en karaktär som nog kommer locka en del publik. Överlag är det en fantastisk tung ensemble som vi lyckats locka hit till Helsingborg mitt i sommaren. Det känns väldigt bra”, säger producenten Anders Broström. Bakom uppsättningen står det lilla produktionsbolaget Sinne & Scen som är mest känt för att varje sommar sätta upp barnteatern Pettson & Findus i en park i Ängelholm.

”Det här är förstås något helt annat och ibland känns det galet att vi drog igång projektet. Det har dessutom visat sig att det är tuffa tider för nöjesindustrin eftersom det är svårt att få tag i personal. Allt från körsångare till ljudtekniker har blivit en bristvara. Vi har tvingats trolla med knäna och byggt uppsättningen en hel del på frivilliga insatser.”

Även Anders Ekborg menar att uppsättningen i Helsingborg skiljer sig från det mesta han har gjort tidigare. Medan repetitionerna inför en stor musikal vanligtvis pågår i tre månader har ensemblen nu bara några veckor på sig, innan premiären. 

”Men just nu känns det verkligen bra och jag tvekade aldrig att tacka ja. Det är alltid roligt att komma till Skåne. Dessutom känner jag ett visst ansvar att det blir bra eftersom jag jobbat så mycket med Björn och Bennys produktioner som förtjänar att leva vidare i många generationer”

En skillnad mot uppsättningen på Cirkus för 20 år sedan är scenografin som i Helsingborg till stor del är digital och spelas upp på skärmar i bakgrunden. Annars är det mesta i uppsättningen intakt, inte minst musiken och texterna. 

”Musiken är styrkan i Chess, jag var helt tagen när jag såg den första gången. Eftersom det inte är något prat blir det dessutom låtarna som helt för handlingen framåt. Det är unikt och kräver en hel del av alla skådespelare”, säger Anders Ekborg som tror att publiken ändå kommer att ha en annan känsla idag, än för 20 år sedan.  

”Just då var det kalla kriget inte så närvarande och inget som oroade särskilt mycket. Med tanke på kriget i Ukraina är det på allvar igen vilket känns väldigt obehagligt. Vi har inte anpassat uppsättningen efter det som sker i omvärlden men det behövs inte, jag tror ändå att Chess idag kommer att innehålla mer mörker. I betraktarens ögon, så att säga.”

Innehåll från VisitCopenhagenAnnons

Följ i arkitektens fotspår – upptäck Köpenhamns hetaste hus och sjudande stadsliv

Foto:Dragør Luftfoto / Visit Copenhagen / Astrid Maria Rasmussen

Ikoniska byggnader, nyskapande stadsdelar och dansk hygge. I år är hela Köpenhamn som ett enda snyggt showroom av sköna upplevelser. Här är några anledningar att fira Köpenhamn som världens arkitekturhuvudstad 2023.

Tips på angelägen arkitektur och design finns här

Arkitektur I världsklass och tidlös design - Köpenhamn har länge varit dragplåster för alla som nyfiket nosar på de allra senaste trenderna inom stadsutveckling, arkitektur och design. Allt detta samtidigt baserat i en miljö med den klassiska storstadens fina form som fond.

I Danmark har arkitekter och designers en självklar plats i folks vardagsliv, från Arne Jacobsen, Finn Juhl och Hans Wegner till dagens spjutspetsstjärnor som Bjarke Ingels och designföretag som Hay, Menu och Muuto.

Camilla klär Köpenhamn

2023 har Unesco utsett Köpenhamn till Arkitekturhuvudstad i världen. Det kommer förstås att firas över hela den danska huvudstaden. En som bokstavligen har varit med om att klä Köpenhamn i sin samtida dräkt är stadens chefsarkitekt Camilla Van Deurs.

– i mitt jobb möter jag fantastiska platser varje dag, så jag brukar säga att hela stan är mitt kontor. Till exempel har vi en 13 kilometer lång cykelbana längs hamnarna. Här kan man ta sig en simtur, hitta på givande kulturaktiviteter som att gå på opera eller på kungliga biblioteket Den svarta diamant – eller bara ha en fin stund med sina vänner på ett kafé, kanske på min favorit La Banchina, säger Camilla Van Deurs som också står bakom stora delar av satsningen på Arkitekturåret.

Foto:Daniel Rasmussen

Här slår hjärtat lite snabbare

Hon berättar att staden ständigt utvecklar nya möjligheter för både sina medborgare och inresta gäster att nå vattnet och de populära kajmiljöerna. För Camilla Van Deurs får Vesterbro hjärtat att slå lite snabbare, en stadsdel hon menar i mycket förkroppsligar känslan av Köpenhamn.

– Men för mig är stan en plats där alla ska känna sig välkomna.

Hela året kryddas Köpenhamn av mängder med aktiviteter kring arkitektur och design. Snabbfotade kan ta rygg på en joggande cityguide och hänger med på en DAC-dag. 2 juli arrangerar Danskt arkitekturcentrum (DAC) rundor på 5 respektive 10 kilometer som passerar några av stans mest intressanta byggnader. Lite långsammare lärande, med mindre flås men minst lika mycket intryck av form och funktion, bjuds fram till 9 april på samma DAC, som visar 100 år av arkitektur genom den välrespekterade byrån Vilhelm Lauritzen Architecs.

Foto:Dragør Luftfoto

Ny vinterträdgård och picknick

På andra sidan kanalen planeras samtidigt för Operaparken, en helt ny grön lunga fylld med 628 nya träd alldeles vid vattnet och Henning Larsens operahus. Hippa byrån Cobe har ritat och även skapat en romantisk vinterträdgård med 1800-talsvibbar. Vill man lära känna Köpenhamn på ett ännu mer personligt plan bjuds på arkitektur-picknick söndag 11 juni. Då kommer rejäla långbord att placeras i varje stadsdel, från Vesterbro till Nörrebro och Amager, i ett kvarter som betyder något alldeles extra. Från den hemliga trädgården, den lilla skolgården eller kvarterskyrkan utgår sedan vandringar med fokus på lokal arkitektur.

Estetik i Jacobsens fotspår

Foto:Astrid Maria Rasmussen

Söker man sig just utanför stadskärnan bjuder Slow Tours Copenhagen på en estestisk minisemester med destinationer som Klampenborg och Skovshoved. Här kommer man riktigt nära Arne Jacobsens fantastiska kreationer. Den gnistrande funkisvita Bella Vista-villan, de ikoniska blåvita badhusen på Bellevuestranden, den urcoola bensinmacken i Skovshoved eller de unika terrasshusen Söholm är bara några nedslag på denna nestorns väg mot världsberömmelse.

Foto:Astrid Maria Rasmussen

 

4 fina tips från arkitekten

En av dansk arkitekturs stora fixstjärnor just nu är Anders Lendager, som med sitt fokus på hållbart, cirkulärt byggande skapar bostadshus av byggavfall. Här är hans fyra finaste tips för en dag i Köpenhamn i arkitekturens och trivselns tecken.

1. BaneGaarden. ”Gömd bakom tågspåren leder en grön stig till BaneGaarden. Skapad av fyra gröna entreprenörer som alla vill göra skillnad - och som vill dela sin kunskap om hur vi alla kan göra livet mer hållbart. Här kan man båda äta en 8-rättersmeny, besöka bondens marknad och lära sig göra pizza.” 

2. Ködbyens Fiskebar. ”Här handlar allt om fisk och skaldjur. Färskt, fräscht och nyttigt - underbar mat och fina viner. Härligt informell atmosfär i en skönt rå interiör som fortfarande bär spår av de gamla kötthallarna. Fiskebaren har en Bib Gourmand i Michelinguiden.”  

3. Konditaget Lüders. ”Ta med ungarna hit! Det här är inte vilken lekplats som helst. På Konditaget Lüders är man 24 meter över havsytan ute i Nordhavn - och man kan leka och träna på 2 400 kvadratmeter med en häftig vy över stan och hamnen.”

4. Sandkaj Hamnbad. ”Den här badpiren är öppen året runt och ingår i ett nytt promenadsstråk i Århusgade-kvarteret ute i Nordhavn. Sommartid hänger sol- och badfolket här, men på Sandkaj badar köpenhamnarna året runt.” 

Tips på angelägen arkitektur och design finns här  

 

Mer från VisitCopenhagen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med VisitCopenhagen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera