Längs Brunnsviken i Frösundavik i Stockholm ligger den flygplatsliknande byggnaden Gate:01, tidigare känt som Frösundavik eller ”gamla SAS-huset”. När portarna slogs upp i slutet av 1980-talet var det som huvudkontor för flygbolaget SAS, som nu återigen har sitt huvudkontor i Gate:01 men i dag som hyresgäster tillsammans med 25 andra företag. 2016 köpte fastighetsägaren Mengus byggnaden och satsade då på att skapa ett kontorshus för svenska och internationella företag.
”Vår ambition för företagen är att de ska kunna hyra mindre kontor effektivare och så delar man på vissa tjänster som exempelvis konferensrum, gym och träningshall, tvättstuga och ett bikelab där man kan parkera sin cykel, ladda batteriet till elcykeln och meka i verkstadsdelen”, säger Hansi Danroth, grundare och senior partner på Mengus.

Tanken är att Gate:01 ska fungera lite som ett all inclusive-kontor där allt man behöver ska finnas på plats för att slippa lämna byggnaden för att sköta sina ärenden.
När bytte ni namnet Frösundavik till Gate:01?
”Vi bytte namn till Gate:01 under hösten 2021. Det blev Gate dels för flygplatsassociationerna med byggnaden och för att det är väldigt naturnära och då blir det här en gateway mellan city och naturen”, säger Hansi Danroth.
Från den långa gatan under glastaket sticker armarna med kontorsplan ut åt båda sidorna. Kontoren har utsikt ut mot naturen och in mot innegatan där frisörsalong, gemensamma konferensrum och lunchrestaurang finns bland de stora gröna träden. Utanför restaurangens panoramafönster ligger Brunnsviken, här kan de som tar båten till jobbet lägga till vid bryggan och när vädret tillåter finns möjlighet att låna kajaker, kanoter och SUP:ar.
”Konceptet attraherade många företag även före pandemin och nu har ännu fler fått upp ögonen för det och funderar på hur de kan ändra sina kontor och arbetssätt”, säger Daniel Eriksson, fastighetschef på Mengus.

En hyresgäst som mer än gärna hakar på träning i olika former är klädmärket Björn Borg. I deras butik och showroom på gatan finns även en gymhörna som används dagligen av Björn Borgs vd Henrik Bunge. På fredagar när företaget har sin obligatoriska träningstimme tas skiljeväggen bort till det stora gymmet och alla kan vara med.
Varför anser du att träning är en viktig del av arbetsplatsen?
”Vår utgångspunkt är att det finns egentligen bara fyra sätt för att kunna leverera mer och det är äta, träna, sova och vara med folk som du älskar”, säger Henrik Bunge.
”Vi vet så mycket i dag om träning och hur många positiva effekter det har på individen, alltifrån stresshantering, att man lever längre och mår bättre så vi tror att det är superviktigt att trycka in det i arbetsmiljön. Träning förenar verkligen, det gör alkohol också men träning är mycket bättre än alkohol, så vi krökar inte vi tränar istället.”
En återkommande gemensam aktivitet är Björn Borgs årliga pulkatävling. Då tävlar kollegorna i tvåmannalag likt ett pulka-SM.
”Det handlar inte så mycket om att vinna, snarare att vi gör saker tillsammans och skapar gemensamma minnen som vi tror skapar starkt engagemang och tillfälle att bygga relationer mellan kollegorna vilket vi också tror skapar en bra arbetsplats”, säger Henrik Bunge
Av Björn Borgs 65 anställda på huvudkontoret har ungefär 15 personer kunnat vara på plats under pandemin. När restriktionerna om hemarbete kom tvingades Henrik Bunge likt många andra chefer att ställa om. Något som behövs även när restriktionerna släpper.
”Jag tror det kommer vara en kombination framåt, vi ser inte att alla kommer sitta här måndag till fredag, vi tror inte att arbetsplatsen kommer fungera så framöver”, säger Henrik Bunge.

Han vill snarare fokusera på att planera in gemensamma aktiviteter och kontorsdagar på måndagar och fredagar så att de startar och avslutar veckan tillsammans. Resterande dagar blir upp till var och en om de vill vara på kontoret eller jobba hemma.
Under 2020 och 2021 flyttade Björn Borg till Gate:01 från sina lokaler på Tulegatan i centrala Stockholm. För Henrik Bunge var valet enkelt att lämna lokalerna i city.
”Vi letade efter något där vi kunde komma nära naturen och ha fler träningsmöjligheter. Vårt kontor är egentligen mindre här än på Tulegatan, men det upplevs som mycket större för det finns så många andra ytor runt omkring i huset vilket gör att allt vi vill göra blir mycket enklare att utföra. För oss är det billigare att vara här än inne i stan”, säger Henrik Bunge.
Hur stor prisskillnad är det?
”Det är en stor skillnad, nu betalar vi ungefär halva hyran jämfört med tidigare. Men vi valde inte Gate:01 för att det är billigare. Andra ställen vi kollade på hade mer fokus på gemensamma ytor för fest och firande, jag letade efter sammanhang där de gemensamma ytorna handlade mer om träning och vara ute tillsammans och då blev valet väldigt enkelt.”
Henrik Bunge berättar att han siktar på att skapa universums bästa arbetsplats och menar på att det går att göra på vilket kontor som helst.
”För vår del så kommer vi inte ha det coolaste kontoret eller de högsta lönerna, vi vill skapa ett sammanhang där man känner att här tillåts jag bli så bra som jag bara kan bli. Då är min bedömning att de här lokalerna funkar bra för det för att ge mig de förutsättningarna för att kunna skapa ett sånt sammanhang.”
Vad tycker era anställda om flytten?
”Vår senaste stora medarbetarundersökning visade att flytten hit har skapat ett starkare engagemang trots att vi är mitt uppe i en global pandemi. Jag tror att ska man dra till sig talangfulla, unga, ambitiösa medarbetare som man vill ska vara med under en lång tid, då är det att skapa en kultur som man vill vara en del av som gäller”
Har du några tips till andra företag som funderar på att byta kontor?
”Påminn dig själv att leta efter lösningar på rätt ställen, till exempel om man tror att lösningen på arbetsmiljön, dålig kultur eller dåliga finansiella resultat är att byta kontor, då tror jag att man är helt ute och cyklar. Byt kontor för att du tror att det nya stället kommer ge dig bättre förutsättningar att fortsätta bygga på det du redan förstått att du behöver bygga på. Och som många nog redan tänkt på, en bra projektledare är väldigt viktigt vid flytt.”