1515
Annons

Björn Borg köper distributör

Björn Borg förvärvar Baseline-koncernen, den nuvarande distributören för klädbolagets produkter i Nederländerna och Belgien.

Det framgår av ett pressmeddelande. Tillträde är den 2 januari 2017.

Björn Borg betalar över en treårsperiod 1,25 miljoner euro för alla aktier och aktieägarlån. Som en del av transaktionen kommer Björn Borg att ta över rörelsekaptialfinansiering från lokala banker om upp till 2,8 miljoner euro, och koncernens räntebärande lån kommer att öka med motsvarande belopp.

"Vi ser detta som en viktig investering för vår framtida tillväxt, och med rätt timing då 2017 är vårt första år utan tilläggsköpeskilling till den förre ägaren av Björn Borg-varumärket, vilket ökar vår finansiella kapacitet för ett offensivt steg som detta", säger Björn Borgs vd Henrik Bunge.

Genom konsolideringen bedömer bolaget att den årliga nettoförsäljningen kommer att öka med cirka 100 miljoner kronor utan påverkan på rörelseresultatet med undantag för "vissa kortsiktiga negativa effekter" för 2017 då rörelseresultatet minskar till följd av senarelagd försäljning, en redovisningsmässig konsekvens.

Från och med 2017 upphör samtidigt betalningen av tilläggsköpeskilling till den förre ägaren av varumärket Björn Borg, med en förväntad positiv effekt på rörelseresultatet som till stor del motsvarar den kortsiktiga negativa effekten från förvärvet av Baseline-koncernen.

Distributionsavtalet för regionen Benelux sades upp i december 2015 för att upphöra december 2019 då distributionen skulle tas över av Björn Borg-koncernen.

Förvärvet av verksamheten i Benelux ska påskynda en vertikal integrationen av verksamheten för att komma närmare konsumenter och återförsäljare, skriver bolaget.

Baseline-koncernen är grossist och sköter logistik och egen återförsäljning av underkläder och sportkläder i tolv egna konceptbutiker och outletbutiker i regionen. Med 90 anställda var omsättningen cirka 23,3 miljoner euro 2015. Verksamheten gick med förlust. Rörelseresultatet var minus 0,7 miljoner euro.

Benelux är den största marknaden för varumärket Björn Borg – större än Sverige - och stod för 26 procent av den totala varumärkesomsättningen 2015.


Innehåll från Euro Accident Livförsäkring ABAnnons

Försäkringen som gör skillnad

Marie Fristedt, hållbarhetsansvarig, Euro Accident Livförsäkring AB
Foto: Ola Sprang
Marie Fristedt, hållbarhetsansvarig, Euro Accident Livförsäkring AB Foto: Ola Sprang

För företag handlar hållbarhet inte bara om påverkan på klimat eller miljö. Det handlar också om medarbetarnas hälsa och välmående, den sociala hållbarheten, och att till exempel arbeta för att motverka stress och utmattning. Här kan företagets sjukförsäkring göra skillnad och bidra till positiva resultat.

Hållbarhetsfrågorna med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter på verksamheten har fått en allt större betydelse för företagen. Därmed har det också blivit viktigt att förstå, identifiera och hantera sådana risker, tillsammans med till exempel affärsrisker och finansiella risker.

– En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna för företag handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna, så kan kostnaderna och följderna av ohälsa blir stora för företaget och samhället, säger Marie Fristedt, hållbarhetsansvarig på försäkringsbolaget Euro Accident.

Euro Accident är specialiserade på personriskförsäkringar och erbjuder bland annat en försäkring, Sjukförsäkring PlanSjuk. Den kan hjälpa företag att minimera risken för att medarbetarna blir långtidssjuka och bidra till positiva resultat i företagets sociala hållbarhetsarbete.

– I vår roll som försäkringsbolag är det centralt att hantera olika risker. Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning, säger Marie Fristedt.

Sjukförsäkring PlanSjuk innehåller bland annat stöd från Euro Accidents egna hälso- och rehabprocessledare som bidrar till att företaget uppfyller sitt ansvar för rehabiliteringen. Genom åtgärder i försäkringen får den försäkrade medarbetaren dessutom hjälp för att inte bli långtidssjukskriven eller för att kunna komma tillbaka i arbete igen.

– Idag kan åtta av tio försäkrade som får vår hjälp helt och hållet undvika en långtidssjukskrivning med den metod som vi utvecklat. Det som är mest avgörande för att nå goda resultat är vi får komma in tidigt, att vi involverar och stöttar chefen under processen och framför allt att vi ser och förstår varje enskild persons behov och anpassar åtgärderna därefter, säger Marie Fristedt.

En viktig grund till det goda resultatet är erfarenheterna från ett pilotprojekt som fokuserade på en grupp försäkrade som varit sjukskrivna till 100 procent under en längre tid. Hittills har projektet resulterat i att 84 procent av de försäkrade i gruppen kunnat börja arbeta mer än tidigare och 76 procent har kunnat börja arbeta på heltid igen.

– Vi har arbetat med förebyggande och rehabiliterande stöd i vår försäkring sedan 2005. Under åren har vi skaffat oss värdefull kunskap om vad som gör människor sjuka och hur de kan bli friska igen. Det sparar stora kostnader för företag och samhälle. Men viktigast av allt är att vi kan göra skillnad för de människor vi möter. Och det är det som driver oss att hjälpa människor till ett friskt och hållbart liv, säger Marie Fristedt.

Om Euro Accident:

Hållbara medarbetare är en viktig del i ett företags hållbarhetsarbete.

Euro Accidents försäkring innehåller förebyggande och rehabiliterande stöd som kan bidra till att företag har hållbara medarbetare som kan arbeta och mår bra.

Åtta av tio försäkrade som får Euro Accidents hjälp kan undvika en långtidssjukskrivning.

Läs mer om Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident Livförsäkring AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?