Annons

Björklund: Vad är det de andra inte förstår?

Liberalernas ledare Jan Björklund är mycket kritisk till försvarsgruppens besked om 500 miljoner kronor extra innevarande år till försvaret.

"Det kompenserar ju inte ens de senaste fördyringarna sedan senaste försvarsbeslutet. De 6,5 miljarder som ÖB har begärt förstärker ju inte försvaret utan ser till att det inte urholkas", säger han.

Jan Björklund, L.
Jan Björklund, L.Bild:TT

"Ryssland och Putin utgör ett allvarligt och växande hot. Sverige måste förstärka försvaret här och nu. Vad är det regeringen och de andra allianspartierna inte förstår?" säger Jan Björklund.

Liberalerna kommer i sin vårmotion att föreslå fyra miljarder kronor extra för innevarande år. Totalt behövs flera tiotals miljarder kronor extra innevarande försvarsperiod. Liberalerna har föreslagit 28 miljarder kronor. Målet är att Sverige om tio år ska ha nått Natos mål om två procent av BNP, vilket i realiteten innebär närmast en fördubbling av försvarsanslaget.

På frågan varifrån pengarna ska tas, säger Björklund att det inte kommer att bli några nedskärningar i välfärden. Han anger som exempel att regeringen vill satsa 24 miljarder i byggsubventioner som enligt Liberalerna inte behövs. Försvaret ska prioriteras före en sänkning av skattetrycket, enligt Björklund.

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera