Annons

Björklund smet in bakvägen på avgörande L-möte

En splittrad riksdagsgrupp och partistyrelse för Liberalerna inledde på lördagen sitt möte där man ska ta ställning till uppgörelsen med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Partileden Jan Björklund smet in bakvägen förbi alla journalister.

På mötet ska man besluta om en rekommendation till partirådet som på söndag ska fatta det avgörande beslutet. De anländande ledamöterna till mötet har helt olika uppfattningar.

”Jag tycker att uppgörelsen i sak är precis det rätta vi kan göra för vårt land i det här läget”, säger EU-parlamentarikern Cecilia Wikström till TT.

Partiets rättspolitiske talesperson Johan Pehrson är av en helt annan uppfattning.

”Partiet kommer nu att ta den röda vägen eller den blåa vägen. Jag tycker att vi ska ta den blåa vägen”, säger Pehrson, som tycker att det är alldeles för många frågor i uppgörelsen med S som begravs i utredningar.

”De motsättningar som finns mellan regeringen och dess två stödpartier riskerar att förlama verksamheten. Det är väl ingen som tror att Socialdemokraterna tycker att det här är bra. De har bara en idé: ta makten och behålla den”, säger han.

Partiets ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson är på samma linje som Johan Pehrson.

”De liberala förslag som vi har fått igenom hade vi fått igenom med Ulf Kristersson också om vi bara hade förhandlat. Regeringsfrågan är i ett mycket oklart läge. Dels vet vi inte hur Vänsterpartiet röstar”, dels har vi vårt partiråd i morgon som avgör detta, säger han till TT.

Veteranen Barbro Westerholm är däremot glad över överenskommelsen med S.

”För det första slipper vi extraval med risk för att SD får ännu mera makt och inflytande. Det andra är att vi fått till ett väldigt bra förslag om överenskommen med mycket liberal politik och tydliga tidsangivelser när det här ska ske”, säger hon.

Uppgörelsen mellan partierna om regeringsfrågan är inte i hamn förrän Centern och Liberalerna internt har bestämt sig för hur de ska göra. Båda partierna håller möten om detta i helgen.

M och KD reagerade starkt när Annie Lööf på fredagen tillkännagav att hennes parti planerar att släppa fram Stefan Löfven. Både Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor klargjorde att uppgörelsen innebär Alliansens död.

Kristdemokraternas toppnamn till Europaparlamentet Sara Skyttedal twittrade "Klåpare. Bedragare. Quislingar" tillsammans med en bild på Lööf.

Från Jan Björklunds håll har det dock varit tyst sedan regeringsuppgörelsen blev känd. Men på lördagsmorgonen bröt L-ledaren tystnaden.

"Min mor flydde till Sverige undan Vidkun Quisling och hans norska nazistkollaboratörer. Man ska vara varsam med orden.", skriver Björklund på Twitter.

Centerpartiet har förtroenderåd under lördagen. Enligt vad som sagts och hörts i diskussionerna före uppgörelsen verkar partiet enat – det råder ingen dramatik kring Annie Lööfs och partiets vägval. Åtminstone inte utåt.

”Detta är inte lösningen vi helst hade velat se, men det är den bästa möjliga i en svår situation”, sade Lööf på fredagen.

Därför rekommenderar Centerns ledning att partiets förtroenderåd säger ja till Löfven. Enligt Lööf finns en överväldigande majoritet i partistyrelse och riksdagsgrupp för den linjen.

Även Miljöpartiets partistyrelse träffas i helgen för att ta ställning till uppgörelsen.

På onsdag är det statsministeromröstning.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?