ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Björklund rasar mot Moderaternas kärnkrafts-nej

Jan Björklund rasar mot Moderaternas och Kristdemokraternas beslut att rösta nej till Liberalernas kärnkraftsinitiativ i näringsutskottet på torsdagen.

”Trovärdigheten har just sjunkit kraftigt”, säger han.

Kristdemokraterna har länge drivit på för att behålla kärnkraften och de senaste veckorna har även Moderaterna inlett en offensiv på energiområdet, där målet är att långsiktigt säkra den svenska kärnkraften.

Men när näringsutskottet på torsdagen behandlade ett initiativ från Liberalerna, där partiernas viktigaste krav gick till mötes, valde både M och KD att rösta nej.

”Jag är besviken på Moderaterna och Kristdemokraterna och att de nu inte står upp för det de har krävt under en längre tid”, säger Jan Björklund, Liberalernas partiledare.

Tonläget har varit högt från Moderaterna och Kristdemokraterna när det gäller kärnkraften och Jan Björklund beskriver deras beslut som ”märkligt”.

”Kristdemokraterna drev ju i valrörelsen i höstas att Ringhals 1 och 2 ska drivas vidare och uppgraderas och det var precis det vi yrkade nu och så röstade de nej”, säger han.

”Och Moderaterna har krävt att målet om 100 procent förnybar elproduktion ska bytas ut mot 100 procent fossilfri och det var precis det vi yrkade, och så röstade de nej”, fortsätter han.

Moderaterna motiverar beslutet att säga nej till Liberalernas utskottsinitiativ med att de vill driva vidare frågan inom ramen för energiuppgörelsen, där S, MP, C, KD och M ingår.

Men trovärdigheten för partiets nya kärnkraftsoffensiv har skadats efter torsdagens beslut i näringsutskottet, anser Jan Björklund.

”Trovärdigheten har just sjunkit kraftigt. De hänvisar att de har pågående samtal med Miljöpartiet, Centern och Socialdemokraterna. Men det förstår väl alla att det inte går att rädda kärnkraften med Centern och Miljöpartiet”, säger han.

Liberalerna kommer nu att driva vidare kärnkraftsfrågan i EU-valrörelsen och står också redo att återkomma med ett nytt initiativ i riksdagen, om Moderaterna skulle göra verklighet av sina hot att lämna energiuppgörelsen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer