Annons

Björklund rasar mot Moderaternas kärnkrafts-nej

Jan Björklund rasar mot Moderaternas och Kristdemokraternas beslut att rösta nej till Liberalernas kärnkraftsinitiativ i näringsutskottet på torsdagen.

”Trovärdigheten har just sjunkit kraftigt”, säger han.

Kristdemokraterna har länge drivit på för att behålla kärnkraften och de senaste veckorna har även Moderaterna inlett en offensiv på energiområdet, där målet är att långsiktigt säkra den svenska kärnkraften.

Men när näringsutskottet på torsdagen behandlade ett initiativ från Liberalerna, där partiernas viktigaste krav gick till mötes, valde både M och KD att rösta nej.

”Jag är besviken på Moderaterna och Kristdemokraterna och att de nu inte står upp för det de har krävt under en längre tid”, säger Jan Björklund, Liberalernas partiledare.

Tonläget har varit högt från Moderaterna och Kristdemokraterna när det gäller kärnkraften och Jan Björklund beskriver deras beslut som ”märkligt”.

”Kristdemokraterna drev ju i valrörelsen i höstas att Ringhals 1 och 2 ska drivas vidare och uppgraderas och det var precis det vi yrkade nu och så röstade de nej”, säger han.

”Och Moderaterna har krävt att målet om 100 procent förnybar elproduktion ska bytas ut mot 100 procent fossilfri och det var precis det vi yrkade, och så röstade de nej”, fortsätter han.

Moderaterna motiverar beslutet att säga nej till Liberalernas utskottsinitiativ med att de vill driva vidare frågan inom ramen för energiuppgörelsen, där S, MP, C, KD och M ingår.

Men trovärdigheten för partiets nya kärnkraftsoffensiv har skadats efter torsdagens beslut i näringsutskottet, anser Jan Björklund.

”Trovärdigheten har just sjunkit kraftigt. De hänvisar att de har pågående samtal med Miljöpartiet, Centern och Socialdemokraterna. Men det förstår väl alla att det inte går att rädda kärnkraften med Centern och Miljöpartiet”, säger han.

Liberalerna kommer nu att driva vidare kärnkraftsfrågan i EU-valrörelsen och står också redo att återkomma med ett nytt initiativ i riksdagen, om Moderaterna skulle göra verklighet av sina hot att lämna energiuppgörelsen.

 


Innehåll från GoCo Development Annons

Innovationskluster inom hälsa i Mölndal tar form

Signaturbyggnaden The House – en miljö konstruerad för naturliga möten över kontorsgränserna med dedikerade innovationsledare.
Signaturbyggnaden The House – en miljö konstruerad för naturliga möten över kontorsgränserna med dedikerade innovationsledare.

I januari tidigare i år togs det första spadtaget för det som ska bli GoCo Health Innovation City i Mölndal – ett innovationskluster vars huvudsyfte är att driva innovation inom hälsa och skapa ett bättre liv för människor. 

Det började med att AstraZeneca hade markyta som bolaget inte behövde för sin egen expansion. Istället för att exempelvis bygga logistik- och lagerlokaler vände man sig till stadsutvecklingsbolaget Next Step Group och fastighetsbolaget Vectura, som i sin tur skapade en joint venture: GoCo Development AB.

- Mölndal har många ledande aktörer inom life science och i närområdet finns redan etablerade hälsoföretag som AstraZeneca och Essity, så vi har redan en bra grund att stå på, säger Peder Wahlgren, vd på GoCo Development.

”För att vi ska nå målet krävs en bra mix av aktörer”

Målet med GoCo Health Innovation City är att driva innovation inom hälsa och i slutändan skapa ett bättre liv för människor. Det är GoCo Developments uppgift att driva projektet och skapa en attraktiv stadsdel tillsammans med olika aktörer och verksamheter. 

- För att klustret ska bli levande krävs en bra mix av aktörer. Utveckling kring nya innovationer har blivit alltmer komplex och kräver många kompetenser. Istället för att skapa allt själva, kan det vara enklare och bättre att liera sig med mindre företag som är mer agila. Vi vill att innovationsklustret ska vara som ett knytkalas – man tar med det man själv gillar och testar något nytt, säger Peder Wahlgren och fortsätter:

- Men stadsdelen ska inte bara huseras av life science-företag, utan vi vill också ha hit Chalmers och Göteborgs universitet, Västra Götalandsregionen, it-företag och staten i form av exempelvis RISE. Vi ska också bygga hotell, äldreboende och trygghetsboende. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om GoCo Health Innovation City 

Det första bolaget flyttar in hösten 2021 

I januari togs det första spadtaget, efter att detaljplanen på 100 000 kvadratmeter byggrätt blivit godkänd. Först ut är en toppmodern laboratoriebyggnad för det japanska cancerdiagnostikbolaget Fujirebo. Inflyttning sker under hösten 2021. 

- Parallellt ska vi påbörja byggnationen av vår signaturbyggnad – The House – efter semestern. Det är en 21 000 kvadratmeter stor byggnad som representerar mycket av vad vi vill uppnå med GoCo Health Innovation City. The House ska främja naturliga möten över kontorsgränserna där samarbeten och kunskapsutbyten ska frodas, säger Peder Wahlgren. 

Trots den rådande coronakrisen, har GoCo Development fortsatt drivit projektet framåt och rekryterat personal. 

- Vissa bolag har varit avvaktande, men vi fortsätter i den förutbestämda produktionstakten med övertygelsen att innovationsklustret är mer relevant än någonsin. Om det är något som pandemin har lärt oss, är det vikten av samarbete – både nationellt och internationellt, avslutar Peder Wahlgren.

Fakta GoCo Health Innovation City

* GoCo Health Innovation City ska bli Sveriges största life science-kluster.

* 100 000 kvadratmeter utvecklas i anslutning till AstraZenecas anläggning i Mölndal.

* Inom fem till åtta år ska klustret bestå av 350 stora och små företag, forskare och studenter.

* En satsning på 3,5 miljarder.

* Bakom satsningen står Next Step Group, Vectura Fastigheter och AstraZeneca.

EXTERN LÄNK: Läs mer på www.goco.se 

Mer från GoCo Development

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med GoCo Development och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?