Bitcoinfloppar lämnade Sverige med miljonskulder

Två satsningar med kryptovaluta i Norrbotten blev inte vad man hade tänkt sig, rapporterar Ekot i Sveriges Radio

Foto:Colourbox och Kin Cheung.

I Älvsbyn upphörde ett amerikanskt företag med sin verksamhet plötsligt i höstas. Förklaringen var att de blivit av med strömmen på grund av obetalda räkningar.

”För Vattenfalls del så har vi ansökt om kvarstad och stämning och dessutom om att bolaget ska försättas i konkurs”, säger bolagsjuristen Fredrik Sundin till radion.

Skulderna till Vattenfall är på totalt 14 miljoner kronor.

I Kalix försöker kommunen få in obetalda hyror på en halv miljon från ett annat bitcoinföretag vars verksamhet aldrig riktigt kom i gång innan de lämnade orten.

Patrik Öhlund, vd för branschföretaget The node pole, tror att höjda elpriser som följd av sommarens torka i kombination med låga bitcoinkurser ligger bakom många kryptovalutaföretags problem.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?