Bitcoin-priset på rekordnivå

Priset på kryptovalutan Bitcoin steg på fredagen till en ny rekordnivå inför det nära förestående beskedet från amerikanska Securities and Exchange Commission (SEC) om huruvida en ansökan om att skapa en ETF, en börshandlad fond, för bitcoin ska få godkänt.

Det är bröderna Tyler och Cameron Winklevoss som ligger bakom satsningen. Bröderna lämnade under 2013 in en första ansökan om att få starta en ETF för kryptovalutan, en ansökan som sedan dess har kompletterats ett flertal gånger.

Om ansökan godkänns blir det lättare för privatpersoner och institutioner att handla i bitcoin, vilket väntas öka intresset för den elektroniska valutan rejält.

"Jag skulle bli mycket förvånad om den inte dubblades från tidigare nivåer", säger Spencer Bogart, analyschef vid Blockchain Capital, till Bloomberg News.

Börderna Winklevoss, som kanske är mest kända för att ha anklagat Mark Zuckerberg för att ha stulit deras idé till vad som kom att bli Facebook, är först i kön hos SEC. Bakom väntar Bitcoin Investment Trust och SolidX Investment Trust.

Att ett godkännande vore en stor framgång för Winklevoss står klart, menar Bloomberg News, som jämför med utvecklingen för guld-ETF:er. Där är SPDR, som startade 2004, fortfarande fyra gånger så stor som Gold Trust, som inledde sin verksamhet bara ett år senare.

Ett negativt utslag skulle dock kunna gynna konkurrenterna, som därmed kan få viktiga indikationer på vad som behöver åtgärdas för att få godkänt.

Ett ja är nämligen inte alls någon självklarhet. Det finns frågetecken kring säkerheten, inte minst mot bakgrund av uppmärksammade hackerattacker och stölder av bitcoin, och tekniken är fortfarande ny.

Alla investerare är inte heller övertygade.

"Bitcoinmarknaden är helt enkelt inte tillräckligt likvid för att vi ens ska fundera på den", säger Paul Lambert vid fondförvaltaren Insight till Reuters.

SEC:s beslut väntas senast 11 mars, alltså på lördag.

Bitcoin nådde på fredagseftermiddagen rekordnoteringar strax över 1.290 dollar, enligt handelsplatsen Bitstamp.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?