1515

Bitcoin över 60.000 dollar igen

På lördagen noterades en bitcoin i 61.222 dollar, den högsta noteringen på nästan en månad.

Uppgången har drivits på av hamstring av nyskapad valuta, i hopp om att efterfrågan ska öka ytterligare, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Foto:Anda Stanca

Den digitala kryptovalutan Bitcoin skapas genom att avancerade matematiska beräkningar löses med datorkraft, så kallad brytning. 

Varje slutförd beräkning belönas med ett ”mynt”.

På sistone har dock nybrutna Bitcoin inte gått ut på marknaden, utan i stället lagrats, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Orsaken tros vara att allt fler förväntar sig att den reala ekonomin mer och mer kommer att acceptera Bitcoin, varvid efterfrågan ökar.

”När nybrutna Bitcoins inte säljs, depåerna tangerar flerårslägsta och en strid ström av bolag, fonder samt stora och små investerare kastar sig över Bitcoin, då bröt vi igenom”, säger Justin D’Anethan, försäljningsansvarig vid mäklaren Diginex i Hongkong, till Reuters.

Bara sedan årsskiftet har kursen på Bitcoin fördubblats.

Men den senaste månaden har valutans snabba uppgång stagnerat.

I slutet av veckan vändes dock återigen investerarnas intresse mot Bitcoin, och kursen steg till som mest 61.222 dollar.

På söndagen hade priset fallit tillbaka något, och handlades strax över 59.000 dollar.

Årets lägsta notering, från den 4 januari, är 27.734 dollar. Som illustration till den snabba uppgången var kursen för bara ett år sedan, den 13 april 2020, 6.875 dollar.

”Eftersom det inte finns någon stabil och välskött ekonomi som backar förtroendet går detta i kraftiga vågor, med enorma fluktuationer i bitcoins värde som följd. Det är därför svårt att se att bitcoin skulle kunna vara något särskilt bra skydd mot en eventuell uppgång i inflationen eller över huvud taget någon bra investering för de allra flesta”, skrev vice riksbankschefen Per Jansson på Di Debatt den 15 mars i år.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?