1515

Bitcoin ny officiell valuta i El Salvador

Kryptovalutan kan främja kriminalitet och den extremt svängiga kursen kan vara problematisk för ekonomin, varnar kritiker.

Trots det inför El Salvador på tisdag bitcoin som officiellt betalningsmedel.

Foto:Charles Krupa

En vecka innan El Salvador blir historiskt med bitcoin som officiellt betalningsmedel råder förvirring i huvudstaden San Salvador.

Bitcoin blir El Salvadors andra valuta, vid sidan om den amerikanska dollarn som infördes 2001. Landet har ingen egen valuta.

Trots att landet om bara någon dag kommer att kunna använda det nya betalmedlet råder oförståelse inför bitcoin bland invånarna.

”Vi känner inte till valutan, vi vet inte var den kommer i från. Vi vet inte om den kommer att ge oss vinst eller förlust”, säger t-shirt- och souvenirförsäljaren Claudia Molina till Reuters inför lanseringen.

I en enkät från i juli svarade tre av fyra salvadoraner att de hade invändningar mot det nya införandet. 

Men processen fortsätter ändå och under nästa vecka kommer invånarna att kunna konvertera kryptovalutan till dollar och göra uttag utan avgifter i 200 digitala bankautomater utplacerade i landet, kallade Chivo digital wallet.

För de som använder den nya elektroniska plånboken Chivo kommer president Nayib Bukeles regering inkludera en bonus på 30 dollar (motsvarande 250 kronor) i bitcoin.

Enligt Bukele kommer användandet av den digitala valutan vara valfritt för salvadoranerna och man kommer inte behöva betala avgifter när man gör utlandstransaktioner. Detta är en viktig fråga för många i landet när 2,5 miljoner salvadoraner i dag bor utomlands, varav en majoritet i USA.

Under 2020 skickades nästan 6 miljarder amerikanska dollar tillbaka till El Salvador från USA, en summa som motsvarar 23 procent av El Salvadors totala BNP. 

Men införandet av bitcoin som nationell valuta är inte helt oproblematiskt, menar kritiker. Både Världsbanken och Internationella valutafonden IMF varnar för att det kan innebära ekonomiska och juridiska risker – särskilt för ett land som redan har ett svagt system för att motverka pengatvätt. De varnar för att pengarna används i kriminella syften.

Enligt Johan Javeus, chefsstrateg på SEB, finns det flera risker med att införa bitcoin som nationell valuta eftersom kursen kan röra sig väldigt mycket på kort tid, något som gör det svårt att sätta priser i bitcoin.

Att låna eller sätta löner i bitcoin blir ännu mer riskabelt, då det är omöjligt att veta hur mycket en bitcoin kommer att vara värd i framtiden.

En ekonomi baserad på bitcoin kommer enligt skolboken präglas av så kallad deflation, det vill säga sjunkande priser. Det hänger samman med att det finns en begränsad mängd av kryptovalutan i världen: närmare bestämt 21 miljoner enheter.

Normala valutor som dollarn eller kronan, med en centralbank som avgör penningmängden, präglas i stället av inflation – det vill säga en inbyggd mekanism med kontinuerliga prisökningar och ett inflationsmål som centralbanken siktar på när den fattar penningpolitiska beslut.

När El Salvador inför bitcoin som betalningsmedel vid sidan av dollarn får de både och.

”Priserna på varor i dollar stiger gradvis medan de varor som prissätts i bitcoin istället faller över tiden”, säger Johan Javeus.

SEB-strategen räknar med att de flesta köp i El Salvador antagligen kommer att fortsätta göras med dollar.

”Det blir intressant att se hur och på vilka områden bitcoin kan komma att användas”, säger han. 

El Salvador kommer att bli ett exempel för andra länder att snegla på, gällande att införa bitcoin som officiellt betalningsmedel, enligt Javeus.

”Att införa kryptovaluta är mest aktuellt för länder som har stora ekonomiska problem, ett underutvecklat finansiellt system eller en historia av valutainstabilitet där befolkningen har tappat förtroendet för sin egen valuta. Att Sverige skulle acceptera bitcoin som officiellt betalningsmedel tror jag inte att jag kommer att få uppleva under min livstid”, säger han.


Innehåll från NilarAnnons

Nilar satsar på effektiv energilagring för att stödja samhällets elektrifiering

Klimatförändringarnas konsekvenser i form av bland annat kraftiga översvämningar och okontrollerade skogsbränder blir allt mer påtagliga. För att bromsa den negativa utvecklingen behövs klimatsmarta lösningar. En sådan lösning är Nilars patenterade batterikonstruktion som tillverkas med Nickelmetallhydrid, NiMH, vilket är en hållbar och långsiktig lösning för ett elektrifierat samhälle.

– Vår lösning är en långsiktigt tillförlitlig kraftkälla som är utformad för att hålla i över 20 år. Idén var att starta ett bolag med NiMH-kemi i batterier nischat för att lösa samhällets stora utmaning, att ta oss bort ifrån fossila bränslen som energikällor i samhällets elektrifiering. Med facit i hand kan vi se att vi tänkte rätt och att våra lösningar är rätt i tiden för ett samhälle som i en allt snabbare takt behöver en tillförlitlig och hållbar energikälla, säger Erik Oldmark, tf. VD.

Se hur energilager kan hantera utmaningarna som kommer med samhällets elektrifiering här

Nilars batterier innebär en mängd hållbara förbättringar jämfört med många andra industritillverkade batterier. De är tack vare sin kemiska konstruktion säkrare och då de når slutet av sin användbara livslängd är de till stora delar återvinningsbara. Dessutom drivs produktionen på den egna anläggningen i Gävle till 100 procent av förnyelsebar energi.

Stora utmaningar med samhällets elektrifiering

En mer intermittent kraftproduktion tillsammans med övergången till ett samhälle elektrifierat med förnybara energikällor skapar helt nya behov. Genom att lagra energi kan den användas när den behövs vilket minskar belastningen på redan ansträngda elnät. Samtidigt bidrar energilager till en smidigare omställning till förnybar energi.

– Något som skapar problem för elektrifieringen är dels bristen på mängden el som finns tillgänglig och hur snabbt du som användare kan nyttja den. Det är sådant som påverkar exempelvis hur mycket och hur snabbt du kan ladda din elbil. Genom att lagra energi, från exempelvis sol- och vindkraft, får du som användare tillgång till el när och i den mängd du behöver. Vår batterikonstruktion är perfekt för lagring av förnyelsebar energi i privata hushåll, för laddning av elfordon, samt för kommersiella fastigheter och industrianläggningar, säger Erik.

Lär dig mer om fördelarna med Nilars lösningar för bostäder här liksom kommersiella och industriella anläggningar här

Innovation förlänger batteriets livslängd

Tidigare har livslängd och pris varit de avgörande faktorerna vid en investering i batterier, men idag spelar hållbarhet en allt större roll för det växande antalet miljömedvetna konsumenter. Nilar har utvecklat en metod som ger en revolutionerande möjlighet att förlänga batteriers livslängd. 

– Våra konkurrenters batterier måste bytas ut när de förbrukats, då materialet i batteriet är obrukbart. Vi förbrukar inte material på samma sätt i våra batterier utan torkar istället successivt ur kemin. Genom att tillsätta syrgas i Nilars världsunika batterikonstruktion kan ett befintligt batteri återställas och få betydligt längre livslängd. Med tanke på dess långa livslängd minimeras antalet batterier som måste produceras. Vi måste alla ta gemensamt ansvar för att omställningen från fossilt till förnybart ska lyckas. Smarta och hållbara energilösningar, där energilager spelar en nyckelroll, är en förutsättning för detta, säger Erik.

Om Nilar

Nilar utvecklar och tillverkar miljövänliga och säkra Hydridbatterier för lagring av energi till hushåll, fastigheter, industrier och smarta elnät. Företaget startades år 2001 som ett forskningsprojekt av ledande experter från batteriindustrin. Idag sker all tillverkning i Gävle.

Läs mer på www.nilar.com

 

Mer från Nilar

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nilar och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?