Annons

Bitcoin-kollaps störst fara för privata investerare

Hobbyinvesterare skulle få ta smällen vid en krypovaluta-kollaps, medan institutionella investerare sitter tryggt, skriver CNBC.

Bild:Mark Lennihan

En rapport från kreditvärderingsjätten S&P Global Ratings pekar på att privatpersoner som investerar i kryptovalutor skulle drabbas hårdast om marknaden föll kraftigt.

”I detta skede, är vår uppfattning att hobbyinvesterare skulle få ta smällen om kryptovalutornas marknadsvärde kollapsade. Vi förväntar oss att banker är skyddade med tanke på att deras direkta eller indirekta exponering mot kryptovalutorna fortfarande är begränsad”, skriver S&P Global Ratings i rapporten, enligt CNCB.

Kryptovalutornas värde störtdök tidigare i månaden i samband med att börserna föll på bred front världen över och investerarna sökte trygga hamnar på andra håll. Värdet på Bitcoin föll under 6.000 dollar, motsvarande knappt 48.000 kronor, vilket tyder på att valutan är starkt kopplat till konventionella finansiella tillgångar, skriver CNCB. Sedan dess har bitcoin dock återhämtat sig ordentligt och handlas på tisdagsmorgonen för runt 11.500 dollar.

Enligt S&P Global Ratings rapport skulle även ett ännu större kryptoras troligtvis bara ge en knappt märkbar effekt på finansmarknaden.

"För närvarande skulle en betydande minskning av kryptovalutornas marknadsvärde bara vara en krusning över finanssektorn – fortfarande för liten för att störa stabiliteten eller påverka kreditvärdigheten hos de banker som vi betygsätter”, säger Mohamed Damak, enhetschef på S&P Global Rating, enligt CNBC.

Digitala valutor stöds inte av regeringar, och myndigheter har blivit allt mer oroade över spekulativa investeringar kopplade till olaglig verksamhet.

”Vi tror att kryptovalutornas framtid hänger på hur väl globala tillsynsmyndigheter och beslutsfattare kommer att reglera och förbättra marknadsaktörernas förtroende för dessa instrument”, säger Mohamed Damak.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?