1515

Biståndsberoende Rwanda sponsrar Arsenal med hundratals miljoner

Rwanda ska sponsra storklubben Arsenal med hundratals miljoner kronor. För pengarna får ett av världens fattigaste länder, vars president är en stor Arsenalsupporter, en reklamtext på spelarnas tröjärmar. 

Paul Kagame, höger, ser till att Rwanda sponsrar Arsenal.
Paul Kagame, höger, ser till att Rwanda sponsrar Arsenal.Foto:AP

Rwandas turistråd har skrivit ett treårigt avtal med Londonklubben. Enligt DN betalar landet 350 miljoner kronor för att få synas på matchtröjorna. Spelarna kommer att bära budskapet "Besök Rwanda" på sina ärmar. 

Sponsorsatsningen har väckt stark kritik eftersom det centralafrikanska landet hör till världens fattigaste, med placeringen 159 av 188 i FN:s utvecklingsindex. Mellan 30 och 40 procent av statsbudgeten utgörs av biståndspengar. Bland annat har röster höjts i det nederländska parlamentet om att strypa biståndet till Rwanda på grund av sponsringen.

Det tycks inte bekymra presidenten tillika Arsenalsupportern Paul Kagame. Enligt DN har den auktoritäre ledaren försökt skyla landets ekonomiska misslyckanden med en rad bländverk och Kagame anklagas för att göra en PR-satsning på i första hand sitt eget ego när omvärlden ska få se att Rwanda har råd att sponsra en av världens största fotbollsklubbar. Presidenten tar inte åt sig av kritiken, han menar att andra länder förverkade sin rätt att lägga sig i Rwandas affärer efter folkmordet 1994 och den passivitet västvärlden då visade upp.

Sveriges totala bistånd till Rwanda var enligt Sida 231 miljoner kronor under förra året. På openaid.se (extern länk) går det att läsa mer om de svenska biståndsprojekten i landet.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?