ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Biståndsberoende Rwanda sponsrar Arsenal med hundratals miljoner

  • Paul Kagame, höger, ser till att Rwanda sponsrar Arsenal. Foto: AP

Rwanda ska sponsra storklubben Arsenal med hundratals miljoner kronor. För pengarna får ett av världens fattigaste länder, vars president är en stor Arsenalsupporter, en reklamtext på spelarnas tröjärmar. 

Rwandas turistråd har skrivit ett treårigt avtal med Londonklubben. Enligt DN betalar landet 350 miljoner kronor för att få synas på matchtröjorna. Spelarna kommer att bära budskapet "Besök Rwanda" på sina ärmar. 

Sponsorsatsningen har väckt stark kritik eftersom det centralafrikanska landet hör till världens fattigaste, med placeringen 159 av 188 i FN:s utvecklingsindex. Mellan 30 och 40 procent av statsbudgeten utgörs av biståndspengar. Bland annat har röster höjts i det nederländska parlamentet om att strypa biståndet till Rwanda på grund av sponsringen.

Det tycks inte bekymra presidenten tillika Arsenalsupportern Paul Kagame. Enligt DN har den auktoritäre ledaren försökt skyla landets ekonomiska misslyckanden med en rad bländverk och Kagame anklagas för att göra en PR-satsning på i första hand sitt eget ego när omvärlden ska få se att Rwanda har råd att sponsra en av världens största fotbollsklubbar. Presidenten tar inte åt sig av kritiken, han menar att andra länder förverkade sin rätt att lägga sig i Rwandas affärer efter folkmordet 1994 och den passivitet västvärlden då visade upp.

Sveriges totala bistånd till Rwanda var enligt Sida 231 miljoner kronor under förra året. På openaid.se (extern länk) går det att läsa mer om de svenska biståndsprojekten i landet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer