1515

Birgitte Bonnesen försvarar bankernas vinster i Sommar

Bankerna, politiker och myndigheter måste jobba tillsammans och de som klagar på bankernas vinster vet inte vad de pratar om.

Det säger Swedbanks vd Birgitte Bonnesen i sitt sommarprat, som sändes under torsdagen.

Bild:TT

Birgitte Bonnesen, som ursprungligen kommer från Danmark, drar sig inte för att lovorda sitt nya hemland. I sitt sommarprat lyfter hon fram både den svenska innovationskraften och de svenska värderingarna. Samtidigt tycker hon sig märka att diskussionen kring bankerna blivit allt hårdare.

”Jag tycker att samtalsklimatet i Sverige numera kännetecknas alldeles för mycket av alternativa fakta och av en ton som syftar till att misstänkliggöra. Det skrämmer mig. Banker är livsviktiga för att samhället ska fungera, så har det varit i hundratals år”, säger Birgitte Bonnesen i programmet.

Hon passar också på försvara bankernas vinster.

”Det har nog alltid varit populärt att klaga på bankernas vinster. Många gör det, men de flesta som tvärsäkert gör det har vare sig läst en årsrapport eller kan säga hur mycket vinst en bank faktiskt har gjort jämfört med något annat företag.”

Birgitte Bonnesen har jobbat inom Swedbankkoncernen i över 30 år och varit med om både 90-talskrisen och finanskrisen. Strax efter att den amerikanska storbanken Lehman Brothers gått omkull åkte hon själv till USA.   

”Det kändes helt overkligt. Jag kommer väl ihåg den där otäcka känslan. Tomma korridorer. Tidigare amerikanska kollegor som förlorat allt, sina pensioner och sina jobb, och som var väldigt vilsna. Det var viktigt att hålla fast vid sig själv.”

Finanskrisen blev en adrenalin- och ångestfylld tid för Swedbanks vd. I efterhand tycker hon ändå att både bankerna och den svenska regeringen hanterade krisen bra.

”Som dansk har jag imponerats av hur många svenska politiker och banker som tillsammans tog lärdom av vad som gick fel på 90-talet. Tack vare den erfarenheten var både den svenska staten och de svenska bankerna betydligt bättre rustade.”

Ett annat tema som lyfts i programmet är kulturkrockar. Birgitte Bonnesen, som flyttade till Sverige i mitten av 80-talet, fick erfara att skillnaderna mellan grannländerna är betydligt större än vad hon först hade trott. Möteskluturen var särskilt utmanande.

”Jag förstod inte samtalen som ledde till samförstånd, och att när alla var överens så var det ett beslut. Samförstånd och förankring – jag tyckte det tog enormt lång tid. Kunde man inte bara säga som det var, rakt på?”

Birgitte Bonnesen sommarprat sändes i P1 på torsdagen. Programmet finns tillgängligt som podd på Sveriges Radios hemsida.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?