1515

Birgitta Ohlsson hoppas på Stockholm

Många länsförbund vill att Jan Björklund fortsätter som Liberalernas partiledare. Men utmanaren Birgitta Ohlsson har inte gett upp hoppet.
I kväll avgör partiets tyngsta distrikt, Stockholms län, vem man vill ska leda partiet i valrörelsen.

I förra veckan meddelade riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson överraskande att hon kandiderar till posten som partiledare på Liberalernas landsmöte i november.

Genast uttryckte en rad länsförbund sitt stöd för Björklund, bland annat tungviktarna Skåne och Västsverige. Ett partiledarbyte i höst, mindre än ett år före nästa val, skulle bara stjäla kraft och energi från valrörelsen, ansåg de.

Under veckan har många lokalföreningar i Stockholmsområdet haft styrelsemöten eller medlemsomröstningar för att avgöra om de vill nominera Björklund eller Ohlsson. Enligt kampanjorganisationen runt Birgitta Ohlsson har hon ett stort övertag bland gräsrötterna i lokalföreningarna. Men flera föreningar sluter också upp bakom Björklund.

I kväll möts styrelsen för Stockholms län för att avgöra vem de ska nominera. Men även om det skulle bli Jan Björklund och han därmed skulle ha alla de tre tyngsta distrikten med runt hälften av landsmötets ombud bakom sig, kommer Birgitta Ohlsson inte att ge upp.

"Hon vet att hon har ett starkt stöd bland gräsrötterna och ombuden är fria att rösta som de vill", säger en person i Ohlsson-lägret, som uppger att "minst hälften av ombuden från Stockholm står bakom Birgitta".

Helst vill hon ha en medlemsomröstning om partiledarposten, men det har valberedningen sagt nej till med hänvisning till stadgarna. I stället hoppas hon på att ombuden inte följer sina länsförbunds nomineringar, utan tar självständiga beslut på landsmötet.

Jan Björklund var snabbt ute och varnade för att partiledarstriden kan leda till splittring och kasta ut partiet in i sex månader av personkonflikt.

"Jag har erfarenhet av sådant här, det blir sällan vackra processer", sade han efter Ohlssons besked.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?