1515

Bioteknikbolagets vd: ”Jag bodde i ett getstall och slog hö med lie”

Veckans resenär Axel Sjöblad, vd för bioteknikbolaget Senzagen om sina bästa och märkligaste reseminnen. 

Foto:Emil Malmborg

Den bästa resa jag gjort. 

”När jag åkte till OS 1992 med det svenska handbollslandslaget och vi tog oss till final. Vi tog silver. Direkt efteråt var det en enormt stor besvikelse att förlora mot OSS (Oberoende Staters Samvälde dvs fd Sovjetunionen), men nu inser jag hur stort det var att spela OS-final och ta med en medalj hem.” 

Min senaste privatresa.

”Var i somras och gick till Loiredalen i Frankrike. Jag och familjen var där i två veckor och besökte slott och museer. Det är vårt absoluta favoritland, där finns allt från Alperna till Medelhavet samt ett fantastiskt inlandsklimat och en rik spännande historia. Jag bodde i Paris i nästan fem år och än i dag kan jag blunda och känna dofterna av staden när som helst.”

Mitt märkligaste reseminne.

”Jag ville åka på språkresa för att lära mig franska. Då mina föräldrar satt in en annons i en fransk jordbrukstidning slutade det med att jag bodde i ett getstall, slog hö med lie och sålde ost på marknaden i Lausanne.”

Mitt dyraste reseminne.

”Jag och min fru reste i USA under en tid när den svenska kronan var ännu svagare än den är i dag. Vi skulle bjuda amerikanska vänner på en rekommenderad restaurang på Manhattan. Vi hade flängt runt så mycket så vi inte hunnit kolla upp några detaljer om stället. När jag öppnade menyn insåg jag att vi skulle bli tvungna att bo på motell istället för hotell de kommande nätterna för att kompensera.”

Min bästa souvenir.

”Fem bitar av Berlinmuren som jag fick på nyårsnatten 1989. Det var en tradition att åka till en nyårsturnering i Östberlin med mitt handbollslag, den natten var vi på rätt plats vid rätt tid.”

Ett ställe jag aldrig varit på, men skulle vilja se. 

”Jag har varit i Japan på jobbresor, men jag vill se landet ur en annan vinkel. Jag skulle vilja åka dit med min familj som turist och njuta av matkulturen. Det är precis lika gott om man äter något snabbt eller långsamt, kött eller vegetariskt. Allt lagas med finess. För mig är Japan ett makalöst land där man lyckats kombinera historia, religion och framtidsteknik med en stor respekt för individen.”

 


Innehåll från EuropcarAnnons

Ledande mobilitetsleverantören som elektrifierar hela Sverige

Europcar är den ledande leverantören i Sverige av delad hållbar mobilitet, med högst andel elektrifierade bilar. Men det rör sig inte bara om hyrbilar utan Europcar vill i framtiden erbjuda olika typer av mobilitet. Under 2021 har företaget presenterat såväl VW California, en husbil som går att köra på HVO100, men också ett betatest på SEAT MÓ som är en elektrisk motorcykel, så kallad mikromobilitet.

– 40 procent av vår fordonsflotta är elektrifierad och vi har som mål att ha 100 procent fossilfri fordonsflotta till år 2025. Vår vision är kunna erbjuda ett spektrum av mobilitetslösningar, en multimodal plattform med erbjudanden som underlättar för människor att röra sig på ett hållbart sätt i samhället, berättar Cathrin Idén Chief Commercial Officer på Europcar.

En hållbar mobilitet från norr till söder

Som den ledande leverantören av mobilitetslösningar är Europcar verksamma i hela landet, från Kiruna i norr till Trelleborg i söder. Laddbara elbilar går att hyra överallt, inte bara i storstäder utan i hela Sverige.

– Utöver hög tillgänglighet och tillgång på bilar har vi ett högt nyttjande på våra fordon. Den genomsnittliga körsträckan på privatägda bilar i Sverige ligger på cirka 1100 mil per år men våra bilar rullar tre gånger så långt, säger Mickael Bogered, CEO för Europcar Sverige.

Bilen, bränslet och beteendet

Europcar vill utmana normen vad gäller hållbarhet och har bland annat tre nyckelord i sitt arbete; bilen, bränslet och beteendet. För Europcar är hållbarhet viktigt och genom att köpa in laddbara bilar och hyra ut dessa kan privatägda bilar ersättas. En stor del av arbetet handlar också om att skapa en medvetenhet hos kunderna hur de kan agera hållbart.

– Vi brukar prata om bilen, bränslet och beteendet. Angående bilen gäller det att utmana normen, varför ska du till exempel åka i en stor kombi själv? Kanske går det att istället att åka stora delar av sitt transportbehov i en mindre bil och när det sen är dags för fjällen eller sommarsemester kan du hyra en större, rymligare bil av oss. Hyr bilen du behöver när du behöver den, berättar Mickael Bogered.

– I bränslet ligger vår strategi att elektrifiera Sverige. Vi har ett stort utbud av rena elbilar, el-transportbilar och SEAT MÓ125 elmotorcyklar. Därmed erbjuder vi ett större utbud än någon annan mobilitetsleverantör. Sen vad gäller beteendet handlar det om vad du väljer för mobilitetslösning. Behövs verkligen bilen för alla sträckor? Kanske är det bättre att i vissa situationer använda sig av en elektrifierad motorcykel? Om du som kund väljer bilmobilitet, hur mycket förbrukningen kan påverkas av ditt eget beteende, säger Cathrin Idén. 

Fler delade bilar innebär färre bilar på vägarna

Europcar ser sig som en viktig del av samhället, med en stark vilja att bidra till en hållbar samhällsutveckling.  Att kunna kombinera olika hållbara mobilitetslösningar. Det handlar om cykel, kollektivtrafik och elbil när behovet finns. Men också att få företag att fundera på sitt mobilitetsbehov.

– Med fler delade bilar blir det färre bilar. Istället för företagsbilar kan företag istället hyra av oss vid sina toppar och därmed kunna lastbalansera sin egen verksamhet. Vi tittar på bilpooler till företag som också kan nyttjas av allmänheten, avslutar Cathrin Idén.

Mer information om Europcar

Europcar tror att vägen till hållbar mobilitet nås genom ökad elektrifiering, ökad delning och att erbjuda fordon matchade för det aktuella behovet. Denna vision återspeglas i Europcars flexibla mobilitetslösningar. Oavsett om behovet gäller dagar eller år - ifall det rör sig om storstäder eller landsbygd - vill företaget utmana gamla tankesätt och ge ett mer flexibelt och hållbart alternativ till det traditionella bilägandet. Europar Sverige har 160 stationer och ca 5000 bilar i sin vagnpark. Europcar drivs i Sverige av Europeisk Biluthyrning AB som är ett dotterbolag till Volkswagen Group Sverige AB.

Besök oss på europcar.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Europcar och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?