Annons

Bioteknikbolagets vd: ”Jag bodde i ett getstall och slog hö med lie”

Veckans resenär Axel Sjöblad, vd för bioteknikbolaget Senzagen om sina bästa och märkligaste reseminnen. 

Foto:Emil Malmborg

Den bästa resa jag gjort. 

”När jag åkte till OS 1992 med det svenska handbollslandslaget och vi tog oss till final. Vi tog silver. Direkt efteråt var det en enormt stor besvikelse att förlora mot OSS (Oberoende Staters Samvälde dvs fd Sovjetunionen), men nu inser jag hur stort det var att spela OS-final och ta med en medalj hem.” 

Min senaste privatresa.

”Var i somras och gick till Loiredalen i Frankrike. Jag och familjen var där i två veckor och besökte slott och museer. Det är vårt absoluta favoritland, där finns allt från Alperna till Medelhavet samt ett fantastiskt inlandsklimat och en rik spännande historia. Jag bodde i Paris i nästan fem år och än i dag kan jag blunda och känna dofterna av staden när som helst.”

Mitt märkligaste reseminne.

”Jag ville åka på språkresa för att lära mig franska. Då mina föräldrar satt in en annons i en fransk jordbrukstidning slutade det med att jag bodde i ett getstall, slog hö med lie och sålde ost på marknaden i Lausanne.”

Mitt dyraste reseminne.

”Jag och min fru reste i USA under en tid när den svenska kronan var ännu svagare än den är i dag. Vi skulle bjuda amerikanska vänner på en rekommenderad restaurang på Manhattan. Vi hade flängt runt så mycket så vi inte hunnit kolla upp några detaljer om stället. När jag öppnade menyn insåg jag att vi skulle bli tvungna att bo på motell istället för hotell de kommande nätterna för att kompensera.”

Min bästa souvenir.

”Fem bitar av Berlinmuren som jag fick på nyårsnatten 1989. Det var en tradition att åka till en nyårsturnering i Östberlin med mitt handbollslag, den natten var vi på rätt plats vid rätt tid.”

Ett ställe jag aldrig varit på, men skulle vilja se. 

”Jag har varit i Japan på jobbresor, men jag vill se landet ur en annan vinkel. Jag skulle vilja åka dit med min familj som turist och njuta av matkulturen. Det är precis lika gott om man äter något snabbt eller långsamt, kött eller vegetariskt. Allt lagas med finess. För mig är Japan ett makalöst land där man lyckats kombinera historia, religion och framtidsteknik med en stor respekt för individen.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ISRAnnons

De är i immunterapins framkant

Ola Winqvist, CEO på ISR.
Ola Winqvist, CEO på ISR.

ISR Immune System Regulation Holding är ett läkemedel- och forskningsbolag inom immunterapi. Sedan 2012 arbetar de på bred front för att bekämpa några av världens mest ökända sjukdomar som hiv, cancer och hepatit B. En nyligen genomförd nyemission visar på ett mycket starkt intresse från investerare. 

Svenska ISR, med bas på Karolinska Institutet i Stockholm, startade via en upptäckt från djurvärlden. ISR såg att kastrerade katter sjuka i fiv – motsvarigheten till hiv – överlevde i markant högre grad till skillnad mot okastrerade katter som drabbats av viruset. 

– Kastreringen av katter leder till att produktionen av könshormoner släcks ner. Hjärnsystemet producerar då substansen GnRH – en liten molekyl med stor betydelse. Den stimulerar frisättningen av könshormoner men aktiverar även viktiga delar av immunsystemet så att infektionen börjar behandlas, säger Ola Winqvist, CEO på ISR.

EXTERN LÄNK: Nyfiken på ISR:s teknologi? Läs mer här

Pågående behandlingsstudier 

Den här insikten lade grunden för ISR, som i dag utvecklar nästa generations immunstimulerande läkemedelskandidater.

– Hormonet GnRH har funnits som läkemedel på marknaden i över 30 år och används bland annat mot prostatacancer. Då exponeras viruset för immunsystemet som kan eliminera den infekterade cellen, säger Ola Winqvist. 

Nu pågår behandlingsstudier på sjukhus i Stockholm och Göteborg kring om hivpatienter som får bromsmedicin kan minska den integrerade virusmängden och eventuellt bota sjukdomen. 

– När coronapandemin mattats av kommer vi även påbörja en studie i Berlin med smittade patienter som är resistenta mot bromsmedicin. Artresistens drabbar upp till 14 procent av hivsmittade. Det är ett stort problem som leder till att patienten riskerar att vidareutveckla aids. Det här ser vi som en marknadsintroduktion där tiden till marknaden bedöms vara väldigt kort, säger Ola Winqvist. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om bolagets arbete med läkemedel för hiv-marknaden

Stark ekonomisk plattform 

ISR senaste förträdesemission, som avslutades 29 maj, tillförde bolaget cirka 71,7 miljoner kronor. Det ger dem en stark ekonomisk plattform för att kunna genomföra kommande studier och visar att investerarna har en god tilltro till bolagets utvecklingsarbete. 

– Vi står på flera ben: hiv, cancer, hepatit B och, mest aktuellt, ett vaccin mot coronaviruset. Vi har med andra ord en utvecklingsportfölj med stor potential och studier som behöver refinansieras. De som valt att gå in i det här ser, precis som oss, en rad möjligheter som snart öppnas upp, säger Lennart Dreyer, COO på ISR, och avslutar: 

– Vi vill tacka både nytillkomna och tidigare aktieägare för förtroendet som vi har fått. Det finns en enorm marknad i både öst och väst som väntar på oss. I Kina lider till exempel 100 miljoner människor av hepatit B och vår artresestentstudie kommer med all sannolikhet bli intressant för den amerikanska marknaden – en spännande pipeline, minst sagt! 

Fakta ISR
ISR Immune System Regulation Holding AB är ett innovationsdrivet forskningsbolag med fokus på immunsystemet, baserat på Karolinska Institutet i Stockholm. Bolaget utvecklar immunstimulerande läkemedel för att behandla kroniska infektionssjukdomar och cancer genom att aktivera det egna immunsystemet. Just nu genomför ISR flera viktiga studier, både när det gäller hiv och cancer som kan få stor betydelse för framtidens behandlingar. EXTERN LÄNK: Läs mer här

Mer från ISR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ISR och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?