Annons

Bioteknikbolaget Probi vinstvarnar

På fredagen rusade Probis aktie med över 7 procent.
På lördagsmorgonen gick probiotikabolaget ut med en vinstvarning.

Bild:Colourbox

I ett pressmeddelande som skickades ut på lördagen skriver Probi att en av bolagets största kunder fortsätter att dra ned sina lager, vilket slår hårt mot probiotikabolagets försäljning.

”Vi har precis fått ny information från kunden. Vi hade ett styrelsemöte som pågick långt in på fredagskvällen. När det var klart skickade vi ut informationen så fort vi kunde”, säger vd:n Peter Nählstedt om den oortodoxa tidpunkten för en vinstvarning.

Redan i delårsrapporten i juli skrev Probi om lagerminskningen, men nu visar det sig att den amerikanska kunden fortsätter tömma hyllorna, en process som väntas pågå en bit in i 2018.

Vd:n Peter Nählstedt kan inte kommentera varför kunden krymper lagren.

”Kunden har under slutet av 2016 och början av 2107 köpt på sig ett för stort lager av vår bakteriekultur till sin produkt”, är allt han kan säga.

Han kan inte heller ange vilken storkund det handlar om.

Lagerminskningen väntas sänka Probis nettoförsäljning med minst 50 Mkr per kvartal de närmaste tre kvartalen, jämfört med motsvarande perioder 2016 och 2017.

Därmed kommer inte bolaget nå målet att växa organiskt under innevarande år.

”Vi trodde på organisk tillväxt för 2017, men nu blir det sannolikt inte så”, säger Peter Nählstedt.

De nya beskeden gör också att Probi nu måste skrota sitt mål att växa snabbare än världsmarknaden under 2017.

I senaste delårsrapporten i juli flaggade mid cap-bolaget för ”en dämpad jämförbar utveckling under 2017”. Resultatet efter skatt blev 16,2 Mkr, något lägre än samma period i fjol. Ett förvärv i USA lyfte dock omsättningen från 73 Mkr till 172 Mkr.
Aktien föll 20 procent på rapporten. Sedan årsskiftet är Probis aktie ned med 8,1 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?