1515

Biotech-boom i norr: ”Det är i Umeå det händer”

Runt Umeå universitet växer ett kluster av life science-bolag. Branschen står för hundratals arbeten i regionen och framtiden ser ljus ut.

”Det är i Umeå det händer”, säger Jennie Ekbeck, vd för Umeå Biotech Incubator.

Jennie Ekbeck är vd för Umeå Biotech Incubator, som samlar life science-bolag nära Umeå.
Jennie Ekbeck är vd för Umeå Biotech Incubator, som samlar life science-bolag nära Umeå.Foto:Malin Grönborg

Det bubblar av innovation i björkarnas stad och inte minst inom life science-sektorn. I regionen finns det i dag 65 företag inom branschen som tillsammans står för 800 arbetstillfällen, enligt Umeå Biotech Incubator. Att den nordliga universitetsstaden har blivit ett nav för life science beror på två huvudsakliga faktorer. Det menar Jennie Ekbeck som är vd på Umeå Biotech Incubator.

”Umeå universitet är grogrunden och källan till idéerna. Att forskningen om molekylärbiologi tog fart tidigt är en orsak till att universitetet fortsätter att ligga i framkant. Sedan är det vi som inkubator, som har skapat en process där idéer från akademien kan överföras till näringslivet och får växa”, säger Jennie Ekbeck.

Umeå Biotech Incubator går inte in med ägarandelar, utan bidrar med villkorslån som endast betalas tillbaka av de projekt som lyckas med en kommersialisering. Förra året fick totalt fem projekt ekonomiskt stöd till en sammanlagd summa på 4,8 miljoner kronor. I år har redan fyra projekt beviljats anslag, med en snittsumma på 1,2 Mkr.

”Det är svårt att säga hur många projekt som i slutet av året kommer ha fått medel. Vi har hårda antagningskriterier och alla våra inkubatorprojekt och företag har aktivitetsplaner med milstolpar som måste uppfyllas, annars avslutar vi samarbetet”, säger Jennie Ekbeck.

En av framgångssagorna är Nordic Biomarker som tillverkar reagens, lösningar för laboratoriediagnostik, som i deras fall är kopplade till blodproppar. Även om företaget numera ägs av investmentbolaget Ahead Global, har Nordic Biomarker inga planer på att flytta, utan ser en fortsätt tillväxt i Umeå.

”Det finns ett stort sug efter vår produkt från marknaden, inte minst från Kina. Det är där den stora ökningen har funnits under de senaste åren”, säger medgrundaren Gunnar Pohl som också sitter med i Umeå Biotech Incubators styrelse.

Enligt Gunnar Pohl landade förra årets omsättning på cirka 41 miljoner kronor. Det är mer än dubbelt så mycket än fem år tidigare, men något lägre än för 2016. Bolagets nedgång i fjol berodde på en engångsaffär och omsättningen på den normala verksamheten ökade under året.

”Det har gått väldigt bra för oss och bolaget kan nog bli tio gånger större. Vi har just nu samtal med ett stort, internationellt företag och om allt går ihop kommer vi om fem år att ha ökat vår omsättning med fem gånger”, säger Gunnar Pohl.

Ett annat bolag i det nordliga klustret som Jennie Ekbeck på Umeå Biotech Incubator beskriver som ”nästa stora affär”, är Betagenon. Företaget är på gång att utveckla ett läkemedel mot typ två- diabetes. Preparatet som går under namnet O304, ska genom att aktivera musklernas glykosupptagning hjälpa mot både diabetes och fetma.

”För att kunna konkurrera med industrin har vi behövt tänka utanför boxen och arbeta småskaligt, men med mer tankeverksamhet. På så sätt har vi lyckats utveckla ett unikt läkemedel som storbolagen inom läkemedelsindustrin inte har kunnat ta fram”, säger Thomas Edlund som är professor i molekylärbiologi och medgrundare av Betagenon.

”Det här är inte ett glassigt jobb, utan det krävs jävla anamma, det har vi här i Umeå. Sedan har flera av våra forskare inte åkt till Stockholm, utan i stället till universitet i Boston och San Francisco. Det har gjort sitt till”, fortsätter han.

Att Umeå saknar life science-industri tror Jennie Ekbeck har påverkat utvecklingen – på ett positivt sätt.

”Att det saknas industriell kompetens har tvingat oss att bygga nätverk både inom och utanför Sverige. Så det som kunde ha varit vår svaghet har vänts till att bli en styrka. Men för att klustret ska kunna fortsätta att växa så mycket som möjligt, behövs det mer kapital och kompetens inom bland annat marknad och ledning. Då kommer hjulet att snurra snabbt”, säger hon.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?